Αετώματα και καμινάδες ενημερώνουν τη βιβλιοθήκη Magdalene College στο Cambridge

0
Αετώματα και καμινάδες ενημερώνουν τη βιβλιοθήκη Magdalene College στο Cambridge

Οι αρχιτέκτονες Niall McLaughlin αναφέρθηκαν στην αρχιτεκτονική από τούβλα και ξύλο του ιστορικού Κολλεγίου Magdalene του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στο σχεδιασμό της Νέας Βιβλιοθήκης του Βραβείου Stirling.

με έδρα το Λονδίνο Niall McLaughlin Architects κέρδισε το έργο μέσω ενός προσκεκλημένου διαγωνισμού το 2014 για την παροχή νέων εγκαταστάσεων παράλληλα με τη Βιβλιοθήκη Pepys του κολεγίου Grade I.

Εξωτερικό της Νέας Βιβλιοθήκης, Magdalene College από Niall McLaughlin Architects
Η Niall McLaughlin Architects δημιούργησε τη Νέα Βιβλιοθήκη στο Magdalene College

Με τη σύντομη έκκληση για ένα κτίριο που θα διαρκούσε 400 χρόνια, το στούντιο ανταποκρίθηκε με ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί μέτριες φόρμες και φυσικά υλικά για να δημιουργήσει μια ποικιλία χώρων ανάγνωσης.

Η Νέα Βιβλιοθήκη είναι η πρώτη σημαντική προσθήκη στην κύρια πανεπιστημιούπολη του Κολλεγίου Magdalene εδώ και 50 χρόνια και πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα μαζί με άλλα πέντε προγράμματα για το φετινό διάσημο βραβείο Stirling.

Τούβλο πρόσοψη της βιβλιοθήκης στο Magdalene College
Το κτίριο περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα για το φετινό βραβείο Stirling

Οργανωμένη σε ένα πλέγμα ταρτάν, η βιβλιοθήκη διαθέτει αίθουσες ανάγνωσης με φεγγίτες με φανάρια και βιβλιοθήκες. Συνδέονται με ένα δίκτυο διαδρόμων που πλαισιώνουν τη θέα προς τους παρακείμενους κήπους και το ποτάμι.

Με αντίθεση ανοιχτότητας και οικειότητας, μια είσοδος τριπλού ύψους οδηγεί σε ένα κεντρικό αναγνωστήριο διπλού ύψους που πλαισιώνεται από μικρότερους τετράγωνους χώρους. Επάνω, ένας φιλελάδος κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του κτηρίου προσφέρει θέα στο κολέγιο.

Πρόσοψη της Νέας Βιβλιοθήκης, Magdalene College από Niall McLaughlin Architects
Η μορφή του κτιρίου παραπέμπει στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική του Magdalene College

«Η κύρια βιβλιοθήκη είναι μια σουίτα διασυνδεδεμένων δωματίων με βιβλιοθήκες, γραφεία ανάγνωσης και γκαλερί, τοποθετημένα σε ένα πλέγμα ταρτάν μεταξύ διαδρομών που συνδέονται μεταξύ τους», εξήγησε η Niall McLaughlin Architects.

«Το κλιμάκιο αυτών των χώρων σε τομή ακολουθείται από το κλιμάκιο της κάτοψης, το οποίο επιτρέπει στο κτίριο να αντιμετωπίσει τους διαφορετικούς χώρους κήπου στα ανατολικά και δυτικά του όψη», συνέχισε.

Εσωτερικό της βιβλιοθήκης με φεγγίτες
Το στούντιο είχε θέα σε όλο το κτήριο

Η εσωτερική διάταξη δημιουργεί πολυεπίπεδες όψεις που κόβουν και τις δύο κατευθύνσεις μέσα στο κτίριο, πλαισιωμένες από τις προβλήτες από κόκκινο τούβλο και την ξυλεία με σταυρωτά φύλλα (CLT) της δομής της βιβλιοθήκης. Πάνω από το στούντιο, το στούντιο έχει ενσωματώσει μεγάλους φεγγίτες με φανάρια στις φόρμες της δίρριχτης στέγης.

«Στόχος είναι όλα τα βασικά χαρακτηριστικά να γίνουν αντιληπτά ως ένα συνυφασμένο σύνολο στοιχείων», είπε το στούντιο.

«Φώτα οροφής, κολώνες, ράφια δοκών δαπέδου, παράθυρα, γραφεία και κιγκλιδώματα σχηματίζουν ένα συνεκτικό στημόνι και υφάδι σε όλο το χώρο», πρόσθεσε.

Η γεωμετρία των φώτων οροφής, τα οποία είναι επενδεδυμένα εσωτερικά με αυλακωτά ξύλινα πάνελ, βοηθά να πλημμυρίσουν οι χώροι ανάγνωσης με απαλό φως, ελαχιστοποιώντας το άμεσο ηλιακό φως και την αντανάκλαση.

Άποψη από το εσωτερικό παράθυρο στη βιβλιοθήκη Magdalene College στο Cambridge
Οι προβλήτες από κόκκινο τούβλο και η ξυλεία με σταυρωτά φύλλα διαλύουν τον χώρο

Τόσο η υλικότητα όσο και η μορφή της Νέας Βιβλιοθήκης στρέφονται στα παλαιότερα κολεγιακά κτίρια του Magdalene College, τα οποία διαθέτουν φέροντα στοιχεία από τούβλα, καμινάδες, ξύλινα δάπεδα και δίρριχτες στέγες.

Οι προβλήτες από τούβλα προεξέχουν από την οροφή της βιβλιοθήκης σε μια σειρά μορφών που μοιάζουν με καμινάδα, οι οποίες δημιουργούν ένα εφέ στοίβας που βοηθά στην κυκλοφορία του φρέσκου αέρα μέσα στο κτίριο σε συνδυασμό με τα παράθυρα και τα παντζούρια.

Δρομοσκεπή
Οι μορφές της δίρριχτης στέγης κάθονται από πάνω

Η Νέα Βιβλιοθήκη στο Magdalene College είναι ένα από τα έξι κτίρια που έχουν επιλεγεί για το φετινό βραβείο Stirling, τα οποία θα παρουσιαστούν όλα στο Dezeen πριν από την ανακοίνωση των βραβείων την επόμενη εβδομάδα.

Στη φετινή σύντομη λίστα κυριαρχούν έργα του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των Sands End Arts και Community Center των Mæ Architects και Hackney New Primary School και 333 Kingsland Road του Henley Halebrown. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα στις 13 Οκτωβρίου 2022 στα κεντρικά γραφεία της RIBA στο Λονδίνο.

Η φωτογράφιση είναι από Νικ Κέιν.

Schreibe einen Kommentar