Γραμμικό Πάρκο Τάγου / Τοπιάρης

0
Γραμμικό Πάρκο Τάγου / Τοπιάρης
Γραμμικό Πάρκο Τάγου / Τοπιάρης
© Joao Morgado

Αποποίηση ευθυνών | Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών, αυτό σημαίνει ότι χωρίς κόστος για εσάς, ενδέχεται να λάβουμε μια μικρή προμήθεια για αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Γραμμικό πάρκο Tagus / Topiaris
© Joao Morgado

Το Γραμμικό Πάρκο του Τάγου συνδυάζει δύο διαφορετικές τυπολογίες χώρων: Μια ενιαία πολυλειτουργική περιοχή με το όνομα «PRAIA DOS PESCADORES» (ΠΑΡΑΛΙΑ ΨΑΡΑΔΩΝ), που βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι μέσα σε μια πρώην άμμο και 6 χιλιόμετρα ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ που σχετίζονται με χωματόδρομους, όχθες υδάτινων γραμμών ( ρέματα και αποστραγγιστικές τάφροι), που συγκλίνουν στην Praia dos Pescadores, προερχόμενες από αστικές και φυσικές περιοχές. Η σύνδεση μεταξύ της «παραλίας» και των φυσικών περιοχών γίνεται μέσω ενός υπερυψωμένου ξύλινου μονοπατιού μήκους 700 μέτρων μέσω του οποίου μπορεί κανείς να φτάσει σε ένα Παρατηρητήριο Πτηνών που χτίστηκε από παλιές παλέτες.

Το Γραμμικό Πάρκο του Τάγου είναι μια έκταση 15.000 τ.μ. που κατακτήθηκε από τις γύρω κοινότητες του βιομηχανικού ιδιωτικού τομέα και έγινε αισθητή ως δημοκρατική παρέμβαση από όσους στερήθηκαν για πάντα την πρόσβαση στο Ποτάμι. Για πρώτη φορά, δίνεται στους ανθρώπους των παρακείμενων αστικών κοινοτήτων ευκαιρία αναψυχής και αναψυχής σε άμεση επαφή με την όχθη του ποταμού, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλεισμένη από μεγάλες βιομηχανικές παρτίδες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και πολιτιστικά υπόβαθρα καλούνται τώρα να έρθουν και να απολαύσουν μια διαφορετική παλέτα εξοπλισμού και δραστηριοτήτων: από αθλήματα, ψάρεμα, περπάτημα και ποδηλασία έως περιβαλλοντική εκπαίδευση ή απλώς για να δουν το τοπίο.

Γραμμικό πάρκο Tagus / Topiaris
© Joao Morgado

Ο στόχος ήταν η επανεξέταση του αστικού δημόσιου χώρου που βρίσκεται σε ένα περίπλοκο, απροσδόκητο, σχεδόν απίθανο σύμπαν αστικού, βιομηχανικού, αγροτικού και φυσικού τοπίου. Με στόχο να διατηρήσει την «ουσία του χώρου», η ομάδα σχεδίασε έναν μοναδικό πράσινο δρόμο, βασισμένο στα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τοπίου, με πληθώρα επιλογών αναψυχής και αναψυχής, προστατεύοντας τα υπάρχοντα φυσικά συστήματα και προωθώντας την οικολογική ανάπλαση των κατεστραμμένων περιοχών.

Γραμμικό πάρκο Tagus / Topiaris
© Joao Morgado

Το Πάρκο συνδυάζει δύο διαφορετικές τυπολογίες χώρων: Μια ενιαία πολυλειτουργική περιοχή με την ονομασία «Praia Dos Pescadores» (Παραλία των Ψαράδων), στην όχθη του ποταμού μέσα σε ένα πρώην κοίτασμα άμμου και 6 χιλιόμετρα πεζοδρομίων που συνδέονται με χωματόδρομους, όχθες υδάτινων γραμμών (ρυάκια και αποστραγγιστικές τάφροι), οι οποίες συγκλίνουν στην Praia dos Pescadores, προερχόμενες από αστικές και φυσικές περιοχές. Η σύνδεση μεταξύ της «παραλίας» και των φυσικών περιοχών γίνεται μέσω ενός υπερυψωμένου ξύλινου μονοπατιού μήκους 700 μέτρων μέσω του οποίου μπορεί κανείς να φτάσει σε ένα Παρατηρητήριο Πτηνών που χτίστηκε από παλιές παλέτες.

Γραμμικό πάρκο Tagus / Topiaris
© Joao Morgado

Το „Praia dos Pescadores“ περιέχει ένα σύνολο διαφορετικών και συμπληρωματικών εξοπλισμών που προορίζονται κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση, αναψυχή και άτυπα αθλήματα: πλατφόρμες και καταφύγια ψαρέματος, χώρους για πικνίκ, γήπεδο βόλεϊ, απλή παιδική χαρά με ανακυκλωμένα ελαστικά, καθώς και πλατφόρμες για ηλιοθεραπεία. συναντηθείτε εδώ σε αυτά τα 3 εκτάρια παραποτάμιου μετώπου, για να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον και μοναδικό Playscape.

Γραμμικό πάρκο Tagus / Topiaris
© Joao Morgado

Το όνομα εμπνεύστηκε από τους ψαράδες, οι οποίοι ήταν δύσπιστοι στην αρχή, αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ο ανακαινισμένος χώρος διατήρησε την «αίσθηση του τόπου» που τους έχει προσελκύσει στο παρελθόν. Η συνεχής παρουσία τους έχει αποδειχθεί μια βιώσιμη και αποτελεσματική στρατηγική επιτήρησης. Ο φωτισμός είναι 100% ηλιακός.

Το Κέντρο Ερμηνείας Περιβάλλοντος και Τοπίου, που έχει προγραμματιστεί για προσωρινές εκθέσεις και εκδηλώσεις, είναι χτισμένο σε ένα αρθρωτό σύστημα που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια. Η δομή είναι ελαφρώς ανυψωμένη από το έδαφος, δημιουργώντας ένα χωρικό μοτίβο που εκμεταλλεύεται τη θέα προς τα κοντινά οικοσυστήματα.

Γραμμικό πάρκο Tagus / Topiaris
© Joao Morgado

Το δίκτυο μονοπατιών, κατασκευασμένο από πλάκες σκυροδέματος, σχεδιάζει την κύρια χωρική δομή, συνδέοντας όλα τα εξαρτήματα. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από αυτοφυή είδη και φυτεύτηκε σε συστάδες με συγκεκριμένο επίσημο μοτίβο, σε αντίθεση με την εκτεταμένη περιοχή άμμου. Οι πυκνοφυτεμένες ομάδες προστατεύονται από ένα πλέγμα μεμονωμένων ξύλινων στύλων για να βοηθήσουν στη σύλληψη και την ασφάλιση της άμμου, καθώς και για να προστατεύσουν τα φυτά από την καταπάτηση στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους.

Λεπτομέρειες έργου:
Τοποθεσία: Póvoa de Santa Iria, Πορτογαλία
Τύπος: Τοπίο – Δημόσιο
Έκταση: 15 ha
Πελάτης: Δήμος Vila Franca de Xira
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιούλιος 2013
Αρχιτεκτονική Τοπίου: Τοπιάρης, αρχιτεκτονική τοπίου
Συγγραφείς: Luis Ribeiro, Teresa Barão, Catarina Viana
Ομάδα σχεδιασμού: Ana Lemos, Elsa Calhau, João Oliveira, Rita Salgado, Sara Coelho
Αρχιτεκτονική: Atelier Diffuser of Architecture
Συγγραφέας: Olavo Dias
Ομάδα σχεδιασμού: Pedro Santos, Sérgio Marques, António Marciano
Φωτογραφίες: Joao Morgado

Schreibe einen Kommentar