Η οδογέφυρα του Μάντσεστερ επαναχρησιμοποιήθηκε ως δημόσιο πάρκο από τους Twelve Architects

0
Η οδογέφυρα του Μάντσεστερ επαναχρησιμοποιήθηκε ως δημόσιο πάρκο από τους Twelve Architects

Οι ζαρντινιέρες από ξεπερασμένο χάλυβα βρίσκονται στο γραμμικό πάρκο που δημιούργησαν το λονδρέζικο στούντιο Twelve Architects και η φιλανθρωπική οργάνωση National Trust για τη διατήρηση στην παρωχημένη οδογέφυρα Castlefield στο Μάντσεστερ.

Περιγράφεται από την ομάδα ως «πάρκο ουρανού», η γενική επισκευή μετατρέπει τη βικτοριανή σιδηροδρομική δομή από χυτοσίδηρο και χάλυβα σε έναν φιλόξενο χώρο πρασίνου στην πολιτιστική καρδιά της πόλης.

Αεροφωτογραφία του Μάντσεστερ
Το Twelve Architects μεταμόρφωσε την οδογέφυρα Castlefield στο Μάντσεστερ

Η οδογέφυρα Castlefield που κατατάσσεται στη λίστα II χρησιμοποιήθηκε κάποτε για τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσα και έξω από το Μάντσεστερ, αλλά παρέμεινε σε αδράνεια από τότε που έκλεισε ο κεντρικός σταθμός της πόλης το 1969.

Η μεταμόρφωσή του σχεδιάστηκε από Δώδεκα Αρχιτέκτονες για το ΕΘΝΙΚΗ εμπιστοσυνη για να δείξουν πώς θα μπορούσε να διατηρηθεί η βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής, φέρνοντας παράλληλα τη φύση στην πόλη.

Εναέρια άποψη της οδογέφυρας Castlefield στο Μάντσεστερ
Η οδογέφυρα έχει μετατραπεί σε πάρκο

Το έργο προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης έχει καθοδηγηθεί από το National Trust ως πιλοτικό σχέδιο για τη μόνιμη μεταμόρφωση της σιδηροδρομικής οδογέφυρας, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το σχέδιο είναι μόνο προσωρινό.

Ωστόσο, η φιλανθρωπική οργάνωση θα συγκεντρώνει χρήματα για να την καταστήσει μόνιμο μέρος του Μάντσεστερ και να καλέσει το κοινό να δώσει σχόλια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μόνιμη μεταμόρφωσή της.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να απολαύσουν αυτόν τον ξεχωριστό χώρο, ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στην κλασική βιομηχανική δομή που έχει διαμορφώσει την ιστορία αυτής της περιοχής», δήλωσε ο διευθυντής του Twelve Architects, Matt Cartwright.

«Ελπίζω ότι το κοινό συμφωνεί ότι το να δώσουμε νέα ζωή σε αυτή την εμβληματική δομή είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε στο μέλλον».

Μάντσεστερ
Το έργο διατηρεί τον χαρακτήρα της δομής. Η φωτογραφία είναι από τους Twelve Architects

Το έργο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους Twelve Architects το 2021, όταν το στούντιο είπε στην Dezeen ότι ο σχεδιασμός του ενημερώθηκε από την New York City High Line από James Corner Field Operations και Diller Scofidio + Renfro.

Ο τελικός σχεδιασμός του στούντιο για το πάρκο αναπτύχθηκε με την ομάδα εξωραϊσμού του The National Trust και χωρίζεται σε τρεις ζώνες.

Σύμφωνα με το στούντιο, αυτές οι ζώνες έχουν επιμεληθεί για να «πάρουν τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι ανακάλυψης από την οδογέφυρα που «είναι» στην οδογέφυρα που «θα μπορούσε να είναι».

Η είσοδος στο sky park λειτουργεί ως χώρος υποδοχής, εξοπλισμένος με κιόσκι, καθίσματα και τουαλέτες. Εδώ, ένας πράσινος τοίχος χρησιμοποιείται για να κρύψει το πάρκο πέρα, εξασφαλίζοντας μια μεγάλη αποκάλυψη.

Περιοχή καλωσορίσματος στο πάρκο Castlefield Viaduct
Ο χώρος καλωσορίσματος διαθέτει καθίσματα και πράσινο τοίχο

Πέρα από αυτό το σημείο, οι επισκέπτες καλωσορίζονται στη δεύτερη ζώνη, όπου οι αλλαγές στην οδογέφυρα είναι περιορισμένες προκειμένου να διατηρηθεί η εστίαση στη βικτοριανή μηχανική της.

Σύμφωνα με την ομάδα, ο στόχος είναι να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες για το πώς η δομή θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί μόνιμα στο μέλλον.

Η τρίτη και τελευταία ζώνη της μεταμορφωμένης οδογέφυρας Castlefield σκοπεύει να επιδείξει τις δυνατότητες της δομής και είναι γεμάτη πράσινο και εγκαταστάσεις.

Ένα μείγμα φυτών και θάμνων έχουν τοποθετηθεί σε γλάστρες σε γλάστρες από ξεπερασμένο χάλυβα με μια κοκκινωπή απόχρωση που απηχεί τη βιομηχανική αρχιτεκτονική του Μάντσεστερ.

Μεταξύ των ειδών φυτών είναι το βαμβάκι – το λουλούδι της κομητείας – και τα είδη φτέρης που κάποτε συνέλεξε η Lydia Becker, μια σουφραζίστρια και βοτανολόγος από το Μάντσεστερ.

Αυτή η ζώνη είναι πλήρης με χώρους για εγκαταστάσεις από τους εταίρους της πόλης, όπως το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας, και έναν χώρο εκδηλώσεων με παράθυρο που πλαισιώνει τα ανέγγιχτα μέρη της οδογέφυρας.

Σύμφωνα με την ομάδα του έργου, έως και 100 άτομα αναμένεται να επισκέπτονται την οδογέφυρα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του ενός έτους. Ενώ απαιτείται κράτηση, η είσοδος είναι δωρεάν.

Ενώ οδηγεί στην πιθανή μόνιμη μετατροπή της δομής σε πάρκο ουρανού, το έργο στοχεύει επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για περισσότερους χώρους πρασίνου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες στην πόλη.

Μετατρεπόμενη σιδηροδρομική γέφυρα στο Μάντσεστερ
Η πρώτη ζώνη του πάρκου εστιάζει στο σχεδιασμό της δομής

Το Studio Egret West με έδρα το Λονδίνο σχεδίασε πρόσφατα αυτό που ήταν το πρώτο νέο πάρκο στο κέντρο του Μάντσεστερ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια.

Αναπτύχθηκε ως μέρος μιας γειτονιάς που δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή U+I, η οποία περιλαμβάνει επίσης σπίτια, καταστήματα, εγκαταστάσεις αναψυχής και εμπορικές δραστηριότητες.

Αυτά τα έργα είναι τα τελευταία σε μια σειρά πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιούνται για να γίνουν οι πόλεις πιο πράσινες και πιο φιλικές προς τους πεζούς.

Στη Βαρκελώνη, το δημοτικό συμβούλιο σχεδιάζει να μετατρέψει έναν στους τρεις δρόμους στην περιοχή Eixample σε δημόσιους χώρους χωρίς αυτοκίνητα.

Άνθρωποι που εξερευνούν το πάρκο στην οδογέφυρα Castlefield στο Μάντσεστερ
Το έργο στοχεύει να δείξει τις δυνατότητες της παρωχημένης οδογέφυρας. Η φωτογραφία είναι από τους Twelve Architects

Εν τω μεταξύ, το Παρίσι αποκάλυψε σχέδια για ένα πρόγραμμα φύτευσης «αστικό δάσος», το οποίο θα προσφέρει πράσινο σε τέσσερις από τις ιστορικές του τοποθεσίες, καθώς και τη μετατροπή της λεωφόρου Champs-Élysées στο Παρίσι σε έναν «εξαιρετικό κήπο».

Στο Λονδίνο, ο σχεδιαστής της New York High Line, James Corner Field Operations, αναπτύσσει το Camden Highline. Το έργο θα δει ένα πάρκο χτισμένο σε ένα τμήμα σιδηροδρομικής οδογέφυρας που εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια.

Η φωτογράφιση είναι από Ντέιβιντ Μπέγουικ εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.


Πιστώσεις έργου:

Αρχιτέκτονας: Δώδεκα Αρχιτέκτονες
Πελάτης: ΕΘΝΙΚΗ εμπιστοσυνη
Αρχιτεκτονική τοπίου: ΕΘΝΙΚΗ εμπιστοσυνη:
Μηχανική: Arup
Διαχείριση έργου: διαμονή
Έλεγχος κτιρίου: SWECO
Σύμβουλος μεταφορών: φορείς
Δήλωση κληρονομιάς: Purcell
Συμβουλές για μόλυνση/ακουστική: Royal Haskoning DHV
Οικολογία: Αστικό Πράσινο
Γραφικό σχέδιο: Creative Concern, Stuco, O Street
Σύμβουλοι προσβασιμότητας: Κέντρο για Προσιτά Περιβάλλοντα
Κύριος ανάδοχος: MC Construction

Schreibe einen Kommentar