Η GOAA χρησιμοποιεί προκατασκευασμένα πάνελ για τη δημιουργία σχολείου με φυσικό αερισμό

0
Η GOAA χρησιμοποιεί προκατασκευασμένα πάνελ για τη δημιουργία σχολείου με φυσικό αερισμό

Το βραζιλιάνικο στούντιο Gusmão Otero Arquitetos Associados ολοκλήρωσε μια πανεπιστημιούπολη για το σχολείο Pequeno Príncipe στα περίχωρα της πόλης Ribeirão Preto χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα και προκατασκευασμένα πάνελ.

Η πανεπιστημιούπολη ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος για το ίδρυμα, το οποίο εξυπηρετεί παιδιά από το δημοτικό μέχρι το γυμνάσιο.

Βραζιλιάνικο σχολείο στο Ribeirão Preto από τον αέρα
Η GOAA σχεδίασε ένα σχολείο στο Ribeirão Preto της Βραζιλίας. Η φωτογραφία είναι του Manuel Sá

Η πανεπιστημιούπολη περιλαμβάνει τέσσερα κύρια κτίρια, συνολικής επιφάνειας 9.300 τετραγωνικών μέτρων. Τρεις από αυτές περιλαμβάνουν αίθουσες διδασκαλίας και χωρίζονται ανά ηλικιακή ομάδα, ενώ η τέταρτη έχει κοινόχρηστους χώρους.

Μια κεντρική πλατεία ανάμεσα στα τέσσερα κτίρια περιλαμβάνει αθλητικά γήπεδα και είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει όλους τους μαθητές σε ένα μέρος.

Προκατασκευασμένο κτίριο Βραζιλία
Η πανεπιστημιούπολη έχει τέσσερις δομές με παρόμοιο σχήμα

„Η νέα πανεπιστημιούπολη διακρίνεται από την ενοποίηση των κτιρίων με τον εξωτερικό χώρο και τη φύση“, δήλωσε ο Gusmão Otero Arquitetos Associados (GOAA).

Τα κτίρια έχουν ένα, διώροφο ή τριώροφο, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, με τους μεγαλύτερους μαθητές να καταλαμβάνουν το ψηλότερο κτήριο. Το κοινόχρηστο κτίριο βρίσκεται στην κορυφή του ήπιου κεκλιμένου χώρου του σχολείου και έχει δύο ορόφους.

Προκατασκευασμένα πάνελ σε σχολείο της Βραζιλίας
Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν σκυρόδεμα και προκατασκευασμένα πάνελ

Μεγάλο μέρος του ισογείου αυτής της δομής είναι ανοιχτό προς το εξωτερικό, γεγονός που βοηθά να διατηρείται δροσερός ο εσωτερικός χώρος μέσω του εγκάρσιου αερισμού. Αυτή η δομή περιλαμβάνει ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα μεγάλο αμφιθέατρο και την καφετέρια και τα διοικητικά γραφεία του σχολείου.

«Η ενοποίηση των κτιρίων με τους εξωτερικούς χώρους και τη φύση ήταν ένας από τους πυλώνες του έργου, ενισχύοντας τη βούληση για δημιουργία ανοιχτών και διαπερατών κτιρίων», ανέφερε η GOAA.

Σιδερένιο πάτωμα με σκάλα στο σχολείο της Βραζιλίας
Τα κτίρια έχουν διαφορετικό αριθμό ορόφων ανάλογα με την ηλικία των μαθητών που τα καταλαμβάνουν. Η φωτογραφία είναι του Manuel Sá

«Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των κινήσεων της γης και στην αξιοποίηση των διαφορετικών επιπέδων εισαγωγής των κατασκευών κάθε κύκλου για τη δημιουργία αυτόνομων εξωτερικών χώρων, την ίδια στιγμή που μια μεγάλη κεντρική πλατεία έχει την κλίμακα να δεχτεί ολόκληρη τη σχολική κοινότητα». το στούντιο συνεχίστηκε.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο διοργάνωσε περισσότερα από 250 δέντρα που φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Τάξη στο σχολείο της Βραζιλίας
Τα προεξέχοντα πάνελ σκιάζουν τους εσωτερικούς χώρους

Κάθε ένα από τα τέσσερα κτίρια χτίστηκε σε ένα παρόμοιο δομικό πλέγμα, το οποίο δημιουργεί μια συνεπή εμφάνιση για κάθε κτίριο. Όλες οι κατασκευές κατασκευάστηκαν με χυτές δοκούς από σκυρόδεμα και υποστυλώματα που στηρίζουν προκατασκευασμένες πλάκες δαπέδου.

«Η οικοδομική υλικότητα είναι εκτεθειμένη, όπως και οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις», ανέφερε η GOAA.

Τοποθετήθηκαν μεγάλα παράθυρα σε κεκλιμένες προεξοχές από την οροφή για να επιτρέπεται το φυσικό φως του ήλιου στη μέση των κατασκευών.

Κληρωτή
Τα παράθυρα κληρονομιάς φέρνουν φως στη μέση της κατασκευής

Για να βοηθήσουν περαιτέρω στη σκίαση των εσωτερικών χώρων, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν βαθιά στέγαστρα που προστατεύουν τα ανοίγματα του κτιρίου.

Η GOAA τα χρησιμοποίησε ως ευκαιρία για να φέρει λίγο χρώμα στο έργο, βάφοντας τα πλαίσια στήριξης μπλε και επιλέγοντας μια τερακότα φυσικής απόχρωσης για τα στοιχεία σκίασης.

Από την ολοκλήρωσή του, το σχολείο Pequeno Príncipe καλύπτει περίπου το ήμισυ της ενεργειακής του κατανάλωσης με ηλιακά πάνελ τοποθετημένα στις στέγες.

Σύμφωνα με την GOAA, το σχολείο σκοπεύει να εγκαταστήσει περισσότερα πάνελ τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καλύψει τελικά όλες τις ενεργειακές του ανάγκες.

Γήπεδο μπάσκετ στο σχολείο της Βραζιλίας
Μεγάλο μέρος του ισογείου του κοινού κτιρίου είναι ανοιχτό

Η GOAA ιδρύθηκε το 2014 από τους Ricardo Lopes Gusmão και Guido D´Elia Otero. Τα γραφεία της βρίσκονται στο Σάο Πάολο, όπου το στούντιο ολοκλήρωσε ένα άλλο σχολείο μετατρέποντας ένα υπάρχον κτίριο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.

Άλλα σχολικά κτίρια περιλαμβάνουν μια πανεπιστημιούπολη στην Κίνα γεμάτη με κτίρια «σαν ένα σύμπλεγμα από καλύβες στα παραμύθια» και ένα σχολείο στη Ζάμπια που χτίστηκε με τοπικά υλικά από το Caukin Studio.

Η φωτογράφιση είναι από Ραφαέλ Νέτοεκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.


Πιστώσεις έργου:
Ομάδα: Clara Troia (συντονίστρια), Beatriz Dias, Tomas Vannucchi, Victoria Afonso
Κατασκευαστής: Είναι ο Informov
Εξωραϊσμός: GOAA + Doni Camargo αρχιτέκτονας τοπίου + Letícia Fortuna
Δομή: Maratha Engineering
Εγκαταστάσεις: Corelo Chaves Technical Projects
Φωτισμός: Denis Joelson και Viviane Brites
Σύμβουλος Περιβάλλοντος: Μαθαίος Τονέλλης
HVAC: Τρισδιάστατη Θερμική Μηχανική Κλιματισμού
Ακουστική: Ρουθ Μοντανχάιρο Παολίνο
Στεγανοποίηση: ΠΡΟΑΣΣΠ

Schreibe einen Kommentar