Η Hopkins Architects προσαρμόζει το παλιό γραφείο για να δημιουργήσει κτήριο 100 Liverpool Street

2
Η Hopkins Architects προσαρμόζει το παλιό γραφείο για να δημιουργήσει κτήριο 100 Liverpool Street

Η Hopkins Architects χρησιμοποίησε ξανά στοιχεία ενός οικοπέδου γραφείων της δεκαετίας του 1980 για να δημιουργήσει το εμπορικό κτήριο 100 Liverpool Street στο Λονδίνο, το οποίο είναι στη βραχεία λίστα για το φετινό βραβείο RIBA Stirling.

Ανάθεση από Βρετανική Γητο έργο αναπτύχθηκε από Αρχιτέκτονες Hopkins σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία Universal Design Studio, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου που προσφέρει χώρους εργασίας, λιανικής και εστιατορίου.

Ορίζοντας του Λονδίνου
Η Hopkins Architects δημιούργησε το κτίριο 100 Liverpool Street στο Λονδίνο

ο 100 Liverpool Street Το έργο είναι ένα από τα έξι που διεκδικούν να κερδίσουν το φετινό βραβείο RIBA Stirling.

Εκτός από τη μεταμόρφωση ενός παλιού κτιρίου, το έργο αποτελεί επίσης μια πύλη προς το πρόσφατα αναζωογονημένο Κτήμα Broadgate – ένας προορισμός γραφείων και λιανικής δίπλα στο σταθμό Liverpool Street.

Κλιμακωμένες βεράντες στον τελευταίο όροφο του γραφείου του Λονδίνου
Το κτίριο περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα για το φετινό βραβείο RIBA Stirling

«Η σύνταξη ζητούσε ένα υψηλής ποιότητας, μοντέρνο και ευέλικτο εμπορικό κτίριο γραφείων που να ανταποκρίνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής 24/7», είπε η Hopkins Architects στο Dezeen.

«Το κτίριο έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο με σημαντική αύξηση της προσφοράς λιανικής και εστιατορίου που ενίσχυε το δημόσιο χώρο και δημιούργησε μια κατάλληλη πύλη προς το ανανεωμένο Broadgate Estate».

Κορυφαία επίπεδα 100 γραφείων της Liverpool Street
Χτίστηκε εν μέρει από τη δομή ενός γραφείου της δεκαετίας του 1980

Το αρχικό κτίριο 100 Liverpool Street χτίστηκε τη δεκαετία του 1980 από την Arup Associates ως απάντηση στην άνθηση του τραπεζικού κλάδου.

Είχε μια πέτρινη πρόσοψη και δάπεδα με βαθιά κάτοψη, με βάθος 40 μέτρων στο στενότερο σημείο, που περιόριζε την εξωτερική θέα και το φυσικό φως της ημέρας στο εσωτερικό.

Podium of 100 Liverpool Street από τους Hopkins Architects
Έχει καμπύλο και κλιμακωτό εξωτερικό

Το ενημερωμένο κτίριο περιλαμβάνει 48.000 τετραγωνικά μέτρα ευέλικτων χώρων γραφείων στους επάνω ορόφους του. Αυτά υψώνονται σε ένα βάθρο που περιέχει εστιατόρια και χώρους λιανικής.

Διαχωρίζοντας οπτικά τους δημόσιους χώρους από τα γραφεία υπάρχει ένας περίπατος με κιονοστοιχία που τυλίγεται γύρω από το κτίριο.

Λεπτομέρεια πρόσοψης από γυαλί και αλουμίνιο
Η πέτρινη πρόσοψη αντικαταστάθηκε με σύστημα γυαλιού και αλουμινίου

Οι αρχιτέκτονες Hopkins επέλεξαν να διατηρήσουν και να ανακαινίσουν ένα μεγάλο μέρος της αρχικής δομής αντί να το κατεδαφίσουν.

Όλα τα αρχικά θεμέλια διατηρήθηκαν δίπλα στο μισό της ανωδομής, επιτρέποντας στο στούντιο να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση υλικού, ενώ δημιουργούσε „αυτό που μοιάζει σαν ένα νέο κτίριο“.

Χώροι λιανικής στο 100 Liverpool Street
Η βάση του κτηρίου περιλαμβάνει καταστήματα λιανικής και εστιατόρια

«Οι σχεδιαστικές επιλογές ήταν είτε για κατεδάφιση είτε για σημαντική ανακαίνιση», εξήγησε το στούντιο.

«Ήταν απαραίτητο να αντικατασταθεί το 50 τοις εκατό της ανωδομής προκειμένου να αναδιοργανωθεί η εσωτερική διάταξη του κτιρίου για να λειτουργήσει καλύτερα».

Αίθριο γραφείου με σκάλα στη μία πλευρά
Η Hopkins Architects πρόσθεσε ένα μεγάλο αίθριο

Για να μειώσει το βαθύ σχέδιο, οι αρχιτέκτονες Hopkins μετέφεραν τους πυρήνες του κτιρίου μακριά από την πρόσοψη, όπου είχαν τοποθετηθεί αρχικά. Αυτό βοήθησε στη μείωση του μεγέθους των χώρων γραφείων στο εσωτερικό, καθιστώντας τους πιο ευέλικτους, μεγιστοποιώντας παράλληλα το φυσικό φως.

Ένα αίθριο με μια statement σκάλα προστέθηκε επίσης στην καρδιά του κτιρίου για να φέρει το φως της ημέρας και να εισαγάγει έναν „χώρο προσανατολισμού“.

Atrium at 100 Liverpool Street από τους Hopkins Architects
Το αίθριο βοηθά να φέρει φως στο κτίριο

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το αποτύπωμα άνθρακα της νέας κατασκευής, το στούντιο απέφυγε τη χρήση σκυροδέματος όπου ήταν δυνατόν. Η νέα υπερκατασκευή κατασκευάζεται κυρίως από χαλύβδινα και σύνθετα χαλύβδινα πλαίσια.

Όπου χρειαζόταν σκυρόδεμα, το στούντιο προσδιόρισε τη σκωρία υψικαμίνου με κοκκοποίηση εδάφους (GGBS) ως υποκατάστατο τσιμέντου χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Προβολή στο οβάλ αίθριο γραφείου
Το αίθριο διαθέτει σκάλα

Ως αποτέλεσμα, ο ενσωματωμένος άνθρακας του έργου είναι «σημαντικά χαμηλότερος από τους τρέχοντες στόχους για νέα κτίρια γραφείων», ισχυρίζεται το στούντιο.

Συνολικά, η Hopkins Architects έχει υπολογίσει ότι το ενσωματωμένο αποτύπωμα άνθρακα του κτιρίου από υλικά και κατασκευή είναι 389 κιλά CO2 ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σύγκριση με τα 600 κιλά που ορίζονται ως στόχος για το 2020. LETI Embodied Carbon Primer κανω ΑΝΑΦΟΡΑ.

Αίθριο με statement σκάλα
Αυτός ο κεντρικός χώρος προορίζεται να βοηθήσει στον προσανατολισμό των επισκεπτών

Το κτίριο είναι επίσης «εξαιρετικά αποδοτικό» όσον αφορά τη χρήση ενέργειας λόγω του μεγέθους της πρόσοψής του σε σύγκριση με το βάθος του κτιρίου, λέει η Hopkins Architects.

«Η βαθιά κάτοψη του κτιρίου σημαίνει ότι η επιφάνεια της πρόσοψης είναι εξαιρετικά χαμηλή για τα καταλύματα που παρέχονται», εξήγησε η πρακτική.

„Αυτή η αναλογία, γνωστή ως παράγοντας μορφής, είναι ένας βασικός μοχλός απόδοσης και επομένως κατανάλωσης ενέργειας σε κάθε έργο. Και στην οδό Λίβερπουλ 100, είναι εξαιρετικά αποδοτικός.“

Γυάλινο λόμπι γραφείου στο Λονδίνο
Τα λόμπι έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τις συναντήσεις

Νέα συστήματα ανάκτησης θερμότητας, που επιτρέπουν τη χρήση της απορριπτόμενης θερμότητας για τη θέρμανση του ζεστού νερού του κτιρίου, συμβάλλουν επίσης στη μείωση της ζήτησης ενέργειας.

Ως μέρος του έργου, η Hopkins Architects αντικατέστησε την αρχική πέτρινη πρόσοψη του κτιρίου με ένα ελαφρύ σύστημα που αποτελείται από αλουμίνιο και γυαλί που φαίνεται να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διαφανές.

Λόμπι εισόδου στο 100 Liverpool Street
Το Universal Design Studio βοήθησε στην ανάπτυξη του εσωτερικού σχεδιασμού

Περίπου το 40 τοις εκατό της πρόσοψης είναι αδιαφανές και είναι επενδεδυμένο με μόνωση που βοηθά στην ελαχιστοποίηση του ηλιακού κέρδους και της απώλειας θερμότητας.

Μειώνοντας το βάρος της πρόσοψης, το στούντιο μπόρεσε να επεκτείνει τις πλάκες δαπέδου του κτιρίου και να εισαγάγει τρεις ακόμη ορόφους χωρίς να ενημερώσει τα θεμέλια.

Πάνελ τοίχου από σκυρόδεμα
Το λόμπι του ισογείου είναι επενδεδυμένο με τσιμεντένια πάνελ

Οι πλάκες του δαπέδου επεκτάθηκαν για να απαλύνουν τη μορφή του κτιρίου, δημιουργώντας «μια πιο κρεμώδη πρόσοψη που ανταποκρίνεται στη ροή των ανθρώπων», είπε το στούντιο.

Αντίθετα, τα πέντε κορυφαία επίπεδα του κτιρίου απομακρύνθηκαν από την άκρη για να σχηματίσουν φυτεμένες βεράντες και υπαίθριους χώρους, όλα με πρόσβαση χωρίς βήματα.

Η εσωτερική διακόσμηση για το έργο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με Universal Design Studioεπικεντρώνεται κυρίως στην είσοδο του κτιρίου και στο λόμπι του δεύτερου ορόφου.

Στόχος του Universal Design Studio για αυτούς τους τομείς ήταν «να δημιουργήσει ενεργούς χώρους, που προσκαλούν και ενθαρρύνουν τη χρήση».

Εσωτερικό γραφείου στο Λονδίνο από την Hopkins Architects
Οι διαδρομές κυκλοφορίας χαρτογραφούνται σε δάπεδα terrazzo

Στο κύριο λόμπι διπλού ύψους, οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με τσιμεντένια πάνελ που σχηματίζουν ένα φόντο για δερμάτινα καθίσματα και ράφια, και οι διαδρομές κυκλοφορίας χαρτογραφούνται σε δάπεδο terrazzo.

Επάνω, το λόμπι του δεύτερου ορόφου είναι επενδεδυμένο με ασβεστωμένη δρύινη επένδυση και είναι προσβάσιμη μέσω μιας κυλιόμενης σκάλας στο αίθριο.

Διαφορετικά στυλ καθισμάτων εμφανίζονται στα δύο λόμπι, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούνται για τα πάντα, από ανεπίσημες συναντήσεις έως ομαδικές συνεργασίες.

Αποκορύφωμα του εσωτερικού είναι ένα ειδικό κεραμικό έργο τέχνης από τοπικό καλλιτέχνη Λούμπνα Τσόουνταριτο οποίο αναφέρεται στην ιστορία της τοποθεσίας και στο σιδηροδρομικό τοπίο της.

Είσοδος στην οδό Λίβερπουλ 100
Το κτίριο σχεδιάστηκε για να αναζωογονήσει τη γύρω δημόσια σφαίρα

Το έργο 100 Liverpool Street είναι ένα από τα έξι κτίρια που έχουν επιλεγεί για το φετινό βραβείο Stirling, τα οποία θα παρουσιαστούν όλα στο Dezeen πριν από την αποκάλυψη του νικητηρίου έργου την επόμενη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία της RIBA στο Λονδίνο.

Μετά την ανακοίνωση της βραχυπρόθεσμης λίστας, η ομάδα δράσης για το κλίμα ACAN κατηγόρησε τη RIBA ότι υπερασπίζεται τα κτίρια που υπερβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέροντας ως παράδειγμα το 100 Liverpool Street.

Αν και η Hopkins Architects επαναχρησιμοποίησε την υπάρχουσα δομή, η ACAN υποστήριξε ότι θα ήταν πιο βιώσιμο να αποφευχθεί η κατεδάφιση οποιουδήποτε τμήματος του αρχικού κτιρίου.

Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά της Hopkins Architects.

Schreibe einen Kommentar