Η Jensen Architects ανανεώνει το Stanford Residence στην Καλιφόρνια

0
Η Jensen Architects ανανεώνει το Stanford Residence στην Καλιφόρνια

Το αμερικανικό στούντιο Jensen Architects ενημέρωσε και επέκτεινε μια κατοικία στα μέσα του αιώνα στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που ανήκει στον David Kelley, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της παγκόσμιας εταιρείας σχεδιασμού IDEO.

Σχεδιασμένο το 1963 από τον Αμερικανό οικοδόμο Ditz-Crane, το σπίτι σε στιλ ράντσο βρίσκεται σε έναν οικιστικό θύλακα σχολών στην πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ στη βόρεια Καλιφόρνια.

Ανακαίνιση στα μέσα του αιώνα
Το Stanford Residence είναι μια ανακαίνιση στα μέσα του αιώνα για το IDEO. Η φωτογραφία είναι της Clara Kelley

Kelley – συνιδρυτής IDEO το 1991 με τον Bill Moggridge και τον Mike Nuttall – είναι καθηγητής στη σχολή μηχανικών του Stanford.

«Αυτό το επανασχεδιασμένο σπίτι αντιπροσωπεύει μια νέα αναχώρηση για τον οραματιστή του σχεδιασμού καθώς βυθίζεται σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής – έναν τρόπο ζωής που είναι στην πανεπιστημιούπολη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποδήλατο και επικεντρώνεται σε μια ζωή εξερεύνησης και ανταλλαγής», είπε η ομάδα.

Ανακαίνιση Jensen Architects
Η αρχική επένδυση από κόντρα πλακέ διατηρήθηκε στους εξωτερικούς τοίχους

Για να επιβλέψει την ανακαίνιση, η Kelley στράφηκε στο San Francisco’s Jensen Architects – η οποία έχει σχεδιάσει γραφεία για το IDEO – και καλλιτέχνη και σχεδιαστή Johanna Grawunderο οποίος ήταν συνεργάτης στη σχεδιαστική εταιρεία Sottsass.

Κατά τη σύλληψη του σχεδίου, επικεντρώθηκαν στις καθημερινές δραστηριότητες της Kelley ενώ αμφισβήτησαν επίσης τη δημοτική γλώσσα των προαστίων.

Διάδρομος Stanford Residence
Η Jensen Architects επέβλεψε την ανακαίνιση του σπιτιού

Με τη σειρά τους, ισοπέδωσαν το σπίτι πίσω στις βασικές του γραμμές και ενσωμάτωσαν νέα στοιχεία που λειτουργούν ως «υπόδεικτα αποπροσανατολιστικά αντίστιξη».

Η ομάδα ξεκίνησε να ανακαινίσει το αρχικό σπίτι και να προσθέσει ένα στούντιο στο πίσω μέρος.

Η αυλή του Jensen Architects
Οι μονόροφοι τόμοι είναι διατεταγμένοι γύρω από μια κεντρική αυλή

Το κύριο σπίτι των 2.855 τετραγωνικών ποδιών (265 τετραγωνικών μέτρων) αποτελείται από μονώροφους, ευθύγραμμους όγκους οργανωμένους γύρω από μια κεντρική αυλή.

Για τους εξωτερικούς τοίχους, η ομάδα κράτησε την αρχική επένδυση από κόντρα πλακέ, αλλά της έδωσε μια νέα στρώση χρώματος.

«Από το δρόμο, το σπίτι είναι περίεργα απλό με την πρώτη ματιά – ένα σπίτι σε στυλ stealth ράντσο βαμμένο σε σκιά γκρι», είπε η ομάδα.

Τραπεζαρία
Η Jensen Architects απλοποίησε και άνοιξε τη διάταξη της κύριας δομής

Μια περιστρεφόμενη εξώπορτα οδηγεί σε ένα αεράκι και προς την αυλή. Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες κατά μήκος της αυλής παρέχουν σύνδεση εσωτερικού-εξωτερικού χώρου.

«Η αυλή, που κάποτε ήταν κλειστή από το σπίτι, είναι τώρα το μέρος όπου η Kelley δέχεται επισκέπτες, φιλοξενεί συναντήσεις ή διαβάζει στη μοναξιά», είπε η ομάδα.

Κοινόχρηστος χώρος
Οι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται στο κέντρο του σπιτιού

Μέσα στο σπίτι, η ομάδα απλοποίησε και άνοιξε τη διάταξη.

Οι κοινόχρηστοι χώροι – κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό – βρίσκονται στο κέντρο και στο πίσω μέρος του σπιτιού, ενώ τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στην μπροστινή και στη δυτική πλευρά. Ένα εργαστήριο και ένα γκαράζ βρίσκονται σε έναν όγκο στα ανατολικά.

Jensen Architects Stanford Residence
Στο πίσω μέρος προστέθηκε στούντιο

Τα εσωτερικά φινιρίσματα περιλαμβάνουν πηχάκια τοίχου από έλατο Douglas και δάπεδο από ξύλινες προβλήτες από τον παλιό τερματικό σταθμό Transbay του Σαν Φρανσίσκο. Η εσωτερική διακόσμηση επιτρέπει την προβολή έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων.

«Οι ελάχιστες λεπτομέρειες και τα ουδέτερα φινιρίσματα προβλέπουν μια εξελισσόμενη σύνθεση της συλλογής τέχνης και σχεδίου της Kelley, συμπεριλαμβανομένων προσαρμοσμένων κομματιών του Ettore Sottsass», είπε η ομάδα.

Στούντιο με κέδρο
Το στούντιο σχεδιάστηκε ως „ακατέργαστος και σκληρός χώρος“

Ακριβώς πίσω από το κύριο σπίτι βρίσκεται το κτίριο στούντιο 925 τετραγωνικών ποδιών (86 τετραγωνικών μέτρων), το οποίο προορίζεται να είναι „ένας ακατέργαστος και σκληρός χώρος που είναι έτοιμος για όλα“.

Η ψηλή προσθήκη έχει ορθογώνια κάτοψη, γλυπτική μορφή και επένδυση από κέδρο. Στο εσωτερικό, ο χώρος ύψους 25 ποδιών είναι επενδεδυμένος με ράφια, με μια σκάλα που προσφέρει πρόσβαση στα επάνω ράφια.

Η προσθήκη σχεδιάστηκε αρχικά ως κουτί από χάλυβα και γυαλί με επίπεδη οροφή, αλλά ο τοπικός σχεδιαστής απαιτούσε ξύλινη επένδυση και δίρριχτη στέγη.

«Το ένστικτό μας ήταν να δούμε το ιστορικό πλαίσιο της παραδοσιακής αέτωμα στέγης στη Βόρεια Αμερική μέσα από έναν σύγχρονο φακό», είπαν οι αρχιτέκτονες.

Στούντιο κήπου
Το στούντιο έχει επένδυση από κέδρο

«Θολώσαμε τα όρια μεταξύ τοίχου και οροφής, συνθέτοντας επικλινείς επιφάνειες ντυμένες με ξύλινη οθόνη βροχής και με στίγματα από ένα μεγάλο, χωνευτό γυαλί.

Αρχιτέκτονες τοπίου Επιφανειακός σχεδιασμός φυτεύτηκαν δέντρα, φράκτες, κάκτοι και χόρτα για να συμβάλουν στη δημιουργία ιδιωτικότητας και να συμπληρώσουν τα γύρω δέντρα κοκκινόξυλου. Μπροστά, ο εξωραϊσμός έχει σκοπό να βοηθήσει στη διάκριση του σπιτιού από το προαστιακό του περιβάλλον.

Jensen Architects Stanford Residence
Ένας καλυμμένος διάδρομος συνδέει το στούντιο

«Το τοπίο αντιπαραθέτει την παραδοσιακή μπροστινή αυλή με έναν παιχνιδιάρικο, φανταστικό κόσμο που αποτελείται από φυτείες χαμηλών υδάτων και διαπερατές περιοχές από χαλίκι», είπε η ομάδα.

Το έργο έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, όπως παθητική ψύξη, διασταυρούμενο αερισμό και φυσικό φως. Στην αυλή, ένας προσαρμοσμένος θόλος με αξιολόγηση UV προσφέρει σκιά τις ζεστές μέρες.

Άλλα έργα στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ περιλαμβάνουν την πλήρη ανακαίνιση μιας κατοικίας σε χωριστά επίπεδα από την Klopf Architecture που χρονολογείται από το 1962. Το στούντιο αντικατέστησε την επένδυση από κοκκινόξυλο, πρόσθεσε μεγάλες εκτάσεις γυαλιού και αναδιαμόρφωσε την εσωτερική διάταξη.

Η φωτογράφιση είναι από Μάθιου Μίλμαν εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά.


Πιστώσεις έργου:

Αρχιτεκτονική: Jensen Architects
Συνεργαζόμενος σχεδιαστής: Johanna Grawunder
Εργολάβος: Donecho Κατασκευή
Τοπίο: Επιφανειακός σχεδιασμός
Δομικός μηχανικός: Μηχανικοί Strandberg
Γεωτεχνικός μηχανικός: Μηχανικοί Murray
Τοπογράφος αστικού και εδάφους: Όμιλος Nterra
Φάκελος κτιρίου: Αρχιτεκτονική Blanco

Schreibe einen Kommentar