Η Proctor & Shaw προσθέτει τζάμια επέκταση στο Sky Lantern House στο Λονδίνο

0
Η Proctor & Shaw προσθέτει τζάμια επέκταση στο Sky Lantern House στο Λονδίνο

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Proctor & Shaw έχει ανακαινίσει και επεκτείνει ένα βικτοριανό αρχοντικό στο νότιο Λονδίνο, προσθέτοντας μια σειρά από υαλοπίνακες στην πίσω πρόσοψη που επιτρέπουν στο φως της ημέρας να φτάσει βαθιά στο σχέδιο.

Το σλιπ για το σπίτι, που ονομάστηκε Sky Lantern House, περιελάμβανε τη διατήρηση του χαρακτήρα του υπάρχοντος κτιρίου ενώ παράλληλα έκανε το εσωτερικό του πιο κατάλληλο για τη σύγχρονη ζωή.

Γυάλινη επέκταση στο βικτοριανό αρχοντικό στο Λονδίνο
Η Proctor & Shaw έχει προσθέσει μια επέκταση με τζάμια σε ένα αρχοντικό του Λονδίνου

Proctor & Shaw Ζητήθηκε να μεγιστοποιήσει το ύψος και το φως μέσα στο αναδιαμορφωμένο εσωτερικό, καθώς και να βελτιώσει τη σύνδεση με τον πίσω κήπο.

Οι επεμβάσεις του επικεντρώθηκαν κυρίως στο πίσω ύψωμα, ενώ η υπάρχουσα πρόσοψη με νότιο προσανατολισμό διατηρήθηκε για λόγους κληρονομιάς.

Εξωτερικό της επέκτασης Sky Lantern House
Η επέκταση επιτρέπει το φως της ημέρας βαθιά μέσα στο σχέδιο

«Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι η μάζα θα μπορούσε να προστεθεί στο πίσω μέρος χωρίς να παρεμποδίζονται τα γειτονικά δικαιώματα στο φως», δήλωσε η Proctor & Shaw.

«Μια σειρά προσεκτικά γλυπτών όγκων αναπτύχθηκαν τόσο μέσα όσο και κατά μήκος του πίσω μέρους του σπιτιού που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ύψη της οροφής εσωτερικά και να φιλτράρουν το φως στο βαθύ σχέδιο».

Λευκή κουζίνα με μαρμάρινο νησί
Υπάρχει ενιαία κουζίνα και τραπεζαρία

Μια υπάρχουσα σκάλα στο κέντρο του Sky Lantern House αντικαταστάθηκε με μια σκάλα διατεταγμένη γύρω από ένα τριώροφο τριγωνικό κενό που επιτρέπει στο φως της ημέρας να φτάσει σε κάθε επίπεδο.

Η νέα σκάλα έχει μια οπτικά ελαφριά δομή από διπλωμένο χάλυβα τυλιγμένη σε σανίδες από έλατο Douglas, με ένα ελάχιστο χαλύβδινο κιγκλίδωμα που εξασφαλίζει ότι το φως μπορεί να περάσει μέσα.

Καθιστικό με λευκούς τοίχους που συνδέεται με ενιαία κουζίνα και τραπεζαρία
Συρόμενες πόρτες συνδέουν το ισόγειο με τον κήπο

Οι στοιβαγμένοι γυάλινοι όγκοι που προστέθηκαν στο πίσω μέρος του σπιτιού αναφέρονται στον ακανόνιστο ρυθμό των παραδοσιακών κοιτώνων που είναι χαρακτηριστικό της βικτοριανής βεράντας.

Ένα υπνοδωμάτιο που δεν χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα στον πρώτο όροφο μετατράπηκε σε γραφείο στο σπίτι που έχει θέα στους χώρους καθιστικού από κάτω. Ένα κενό που συνδέει τα δύο επίπεδα καλύπτεται με ένα ημιδιαφανές γυάλινο κουτί που μεγιστοποιεί το φυσικό φως και λάμπει σαν φανάρι τη νύχτα.

Atrium in London house by Proctor & Shaw
Ένας χώρος διπλού ύψους με γυάλινη κορυφή φέρνει φως στο σπίτι

„Αντί να γεμίσει αυτό το νέο δωμάτιο με ένα πάτωμα, ένας χώρος διπλού ύψους φέρεται στην καρδιά ενός μεγάλου οικογενειακού χώρου κάτω, γύρω από τον οποίο συνδέονται άλλα δωμάτια, απολαμβάνουν θέα και δανείζονται φως“, δήλωσε η Proctor & Shaw.

Εξωτερικά, η προέκταση Sky Lantern House είναι κυρίως επενδυμένη με κάθετα γυάλινα πάνελ σχήματος U. Αυτά λειτουργούν ως παράθυρα στο επίπεδο του πρώτου ορόφου και τυλίγονται γύρω από τους συμπαγείς τοίχους στο ισόγειο για να σχηματίσουν ένα πλέγμα βροχής.

Γραφείο στο σπίτι μέσα στο Sky Lantern House
Ένα υπνοδωμάτιο έχει μετατραπεί σε γραφείο

«Οι γυάλινες σανίδες κάθετου σχήματος τονίζουν το ύψος και το ανάγλυφο φινίρισμά τους από χυτό γυαλί επιτρέπει στο απαλό φως να λούζει τους εσωτερικούς χώρους χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητα στους κοντινούς γείτονες», εξήγησε το στούντιο.

Λεπτές χαλύβδινες κολώνες που υποστηρίζουν το κουτί που μοιάζει με φανάρι είναι κρυμμένες για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι επιπλέει.

Στο μπροστινό μέρος του Sky Lantern House, η είσοδος ανοίγει σε ένα διάδρομο με μια πόρτα στο ανακαινισμένο σαλόνι. Τόσο ο διάδρομος όσο και το σαλόνι οδηγούν στην κουζίνα και την τραπεζαρία του ισογείου.

Η κουζίνα και η τραπεζαρία συνδέονται με τον κήπο μέσω δύο σετ συρόμενων γυάλινων πορτών, η μεγαλύτερη από τις οποίες έχει ύψος 3,7 μέτρα. Το ανοιχτό εσωτερικό του διαθέτει ενσωματωμένα ξυλουργικά και πτυσσόμενους σταθμούς εργασίας για τα παιδιά του πελάτη, επιτρέποντας ευελιξία στη χρήση, διατηρώντας παράλληλα μια ελάχιστη αισθητική.

Διάδρομος της βικτωριανής βεράντας στο Λονδίνο
Ο διάδρομος οδηγεί στο σαλόνι και την κουζίνα

Στον πρώτο όροφο, η κύρια κρεβατοκάμαρα αναβαθμίστηκε με δωμάτιο-ντουλάπες και ιδιωτικό μπάνιο με θέα στις φυτεμένες στέγες της επέκτασης.

Η παλέτα υλικών του Sky Lantern House αποτελείται από ξύλο με βαριά κόκκους που συμπληρώνεται από διακοσμητικές επιφάνειες από μικροτσιμέντο με αλμυρό φινίρισμα. Το αποτέλεσμα είναι μια δροσερή και ήρεμη εμφάνιση με ζεστές, φυσικές πινελιές.

Αναδιπλωμένη σκάλα από χάλυβα με ξύλινη επένδυση
Μια διπλωμένη σκάλα από χάλυβα έχει ντυθεί με έλατο Douglas

Ο John Proctor και ο Mike Shaw ίδρυσαν το στούντιο Proctor & Shaw στο νότιο Λονδίνο το 2014. Ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική κατοικιών, που ποικίλλει σε κλίμακα από επεκτάσεις και ανακαινίσεις έως μεγάλες αναπτύξεις πολλαπλών μονάδων.

Τα προηγούμενα έργα του στούντιο περιλαμβάνουν μια βραβευμένη προέκταση με ένα δρύινο φεγγίτη και έναν μεγάλο φεγγίτη, και μια γωνιακή επέκταση που αντικατέστησε ένα διαρρέον ωδείο στο πίσω μέρος μιας Εδουαρδιανής βεράντας.

Η φωτογράφιση είναι από Στέλε Έρικσεν.


Πιστώσεις έργου:

Αρχιτέκτονας: Αρχιτέκτονες Proctor & Shaw
Δομικός μηχανικός: Blue Engineering
Εργολάβος: VMS Construction Ltd

Schreibe einen Kommentar