Η SOM χρησιμοποιεί „προσεκτικό μείγμα αφαίρεσης, ανακαίνισης και προσθήκης“ για να αναζωογονήσει το Wellesley College

0
Η SOM χρησιμοποιεί „προσεκτικό μείγμα αφαίρεσης, ανακαίνισης και προσθήκης“ για να αναζωογονήσει το Wellesley College

Το αρχιτεκτονικό στούντιο SOM ανέπτυξε εκ νέου ένα επιστημονικό συγκρότημα στο Μασαχουσέτη χρησιμοποιώντας μαζική ξυλεία για να ενσωματώσει μια σειρά από υπάρχοντα κτίρια, με το παλαιότερο να χρονολογείται από την αρχική διάταξη της πανεπιστημιούπολης του Frederick Law Olmsted.

Skidmore, Owings & Merrill (ΟΠΩΣ ΚΑΙ) ανακαίνισε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, κατεδάφισε πολλά μη βιώσιμα κτίρια και πρόσθεσε μια κατασκευή στο Science Hill για να δημιουργήσει το επιστημονικό συγκρότημα Wellesley College στο ανατολικό Μασαχουσέτη.

Αεροφωτογραφία του Wellesley Science Hill
Η SOM σχεδίασε το ανακαινισμένο συγκρότημα Wellesley College Science Complex

Μερικά από τα κτίρια στην πανεπιστημιούπολη χρονολογούνται στις δεκαετίες του 1920 και του ’30 – όταν η πανεπιστημιούπολη σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα τοπίου Όλμστεντ. Αυτές οι δομές ενοποιήθηκαν σε μία ενιαία τη δεκαετία του 1970 και επεκτάθηκαν τη δεκαετία του 1990.

«Το έργο είναι ένας προσεκτικός συνδυασμός αφαίρεσης, ανακαίνισης και προσθήκης που θα δώσει σε φοιτητές και καθηγητές μια πιο ελκυστική και ελκυστική εμπειρία», δήλωσε ο συνεργάτης σχεδιασμού της SOM, Colin Koop.

Κτήριο επιστημονικού λόφου Wellesley με ψευδάργυρο
Το έργο περιελάμβανε ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων και κατασκευή νέου

«Το αρχικό επιστημονικό κέντρο συνδύασε μια συλλογική γοτθική δομή από τούβλα με μια μοντερνιστική προσθήκη που χρειαζόταν ουσιαστική ανακαίνιση στο εξωτερικό του και στους ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενους χώρους στο εσωτερικό του», είπε η SOM.

«Όπως φρούριο και δύσκολο στην πλοήγηση, το κέντρο ήταν μικρότερο από το άθροισμα των μερών του».

Κρεμαστά βεράντες και σκάλες έξω από το κτήριο μπρουταλισμού
Μια δομή της δεκαετίας του 1970 αποκαταστάθηκε

Η SOM κατεδάφισε ένα γοτθικό κτήριο της δεκαετίας του 1920 που ονομάζεται Sage Hall, εκτός από έναν τοίχο από τούβλα.

Αποφάσισε να αποκαταστήσει το γειτονικό L-Wing – σχεδιασμένο από το αμερικανικό στούντιο αρχιτεκτονικής Perry, Dean, Stahl και Rogers – λόγω της σημασίας του ως «πολύτιμου παραδείγματος μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής που ενέπνευσε την περιέργεια στις επιστήμες».

Atrium στο Science Building Wellesley
Ένας τοίχος ενός κατά τα άλλα κατεδαφισμένου κτιρίου της δεκαετίας του 1920 έγινε μέρος του κεντρικού αίθριου

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του L-Wing, η SOM αντικατέστησε ολόκληρο το περίβλημα με πιο «ανθεκτικά» υλικά αλλά κράτησε εκτεθειμένα τα αυστηρά θεμέλια από σκυρόδεμα.

Το στούντιο πρόσθεσε επίσης κρεμαστές βεράντες γύρω από μια σειρά από ανακαινισμένα, πολύχρωμα κλιμακοστάσια που βρίσκονται έξω από το κτίριο.

«Με τους εκτεταμένους εργαστηριακούς χώρους και τη δομή από εκτεθειμένο σκυρόδεμα και τα μηχανικά του συστήματα, το L-Wing έρχεται σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στυλ της πανεπιστημιούπολης Wellesley», δήλωσε ο SOM.

Μπρουταλιστικά κοινά στο Wellesley College Science Hill
Οι πτυχές των παλαιότερων κτιρίων διατηρήθηκαν

Η SOM προσπάθησε να ενώσει τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ εγκαθιστώντας ένα πολυώροφο αίθριο – που ονομάζεται Focus – περικλείοντας τον χώρο μεταξύ του L-Wing και του ενιαίου γοτθικού τοίχου που είχε απομείνει από το Sage Hall.

Η πρόσφατα σχεδιασμένη δομή του στούντιο τοποθετήθηκε στον χώρο όπου βρισκόταν το υπόλοιπο του Sage Hall.

Μια σειρά από περίπτερα τακτοποιήθηκαν γύρω από έναν κεντρικό χώρο που ονομάζεται Chao Foundation Innovation Hub. Η εκτεταμένη κατασκευή είναι επενδεδυμένη με μια πρόσοψη με επένδυση πλοίου, με επένδυση ψευδαργύρου.

Atrium στο Science Hill στο Wellesley College από την SOM
Η νέα δομή είναι προσανατολισμένη γύρω από ένα πολυώροφο αίθριο

Η SOM χρησιμοποίησε μαζική ξυλεία – ένα σύνθετο ξύλο υψηλής αντοχής – για τα δοκάρια και τις οροφές της κατασκευής καθώς και πολλά από τα φινιρίσματα.

Ο κεντρικός κόμβος διαθέτει ψηλά ταβάνια, με μερικούς χώρους τριών ορόφων. Σε όλα τα παράθυρα, τα παράθυρα προσφέρουν θέα στα εργαστήρια στα άλλα κτίρια του συγκροτήματος, επομένως «θέτουν την επιστήμη στην επίδειξη και ενισχύουν την αίσθηση ενός «χωριού» στην κορυφή του Science Hill», σύμφωνα με το στούντιο.

Εσωτερικό από μαζική ξυλεία στο Wellesley College
Η μαζική ξυλεία ήταν ένα πρωταρχικό υλικό στη νέα δομή της SOM

Ορίστηκαν επίσης υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας, σύμφωνα με το στούντιο.

Είπε ότι πριν από την ανακαίνιση, τα κτίρια της επιστήμης ήταν από τα πιο ενεργειακά αναποτελεσματική ομαδοποίηση δομών στην πανεπιστημιούπολη.

Εκτός από τη μαζική ξυλεία και τη χρήση ανακυκλωμένου ψευδαργύρου για την πρόσοψη που στόχευε στη μείωση των επιπτώσεων του άνθρακα, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε με νέα μηχανικά συστήματα και την προσθήκη στοιχείων φυσικού φωτισμού. Το Wellesley College Science Complex έχει λάβει Πιστοποίηση LEED Platinum.

Το Wellesley College είπε ότι αυτές οι αλλαγές θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός στόχου ουδετερότητας άνθρακα το 2040 που έχει τεθεί από το ίδρυμα.

Θερμοκήπιο στο Science Hill
Ο σχεδιασμός στοχεύει να δώσει προτεραιότητα στη διαφάνεια στην εκπαίδευση των επιστημών

Η SOM ιδρύθηκε το 1936 από τους Louis Skidmore και Nathaniel Owings στο Σικάγο. Άλλα πρόσφατα έργα του στούντιο που ενσωματώνουν μαζική ξυλεία περιλαμβάνουν ένα γραφείο του ΟΗΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη λίμνη της Γενεύης.

Η φωτογράφιση είναι από Ντέιβ Μπερκ.

Schreibe einen Kommentar