Οι αρχιτέκτονες της JKMM και της ILO δημιουργούν το Dance House στο εργοστάσιο του Ελσίνκι

0
Οι αρχιτέκτονες της JKMM και της ILO δημιουργούν το Dance House στο εργοστάσιο του Ελσίνκι

Ένας μεγάλος κύβος με επένδυση από χάλυβα περικλείει το Σπίτι Χορού στο Ελσίνκι, το οποίο δημιούργησαν τα τοπικά στούντιο αρχιτεκτονικής JKMM και αρχιτέκτονες της ILO μετατρέποντας και επεκτείνοντας μέρος ενός πρώην εργοστασίου καλωδίων.

Παρέχοντας πάνω από 7.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου, το Dance House αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπλασης του παλιού βιομηχανικού κτιρίου που εξαγοράστηκε από την πόλη το 1991 για να δημιουργήσει το Kaapelitehdas, ή Cable Factory, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο του Ελσίνκι.

Κέντρο χορού με μέταλλο στο Ελσίνκι
Οι αρχιτέκτονες της JKMM και της ILO δημιούργησαν το Dance House. Η φωτογραφία είναι του Hannu Rytky

JKMM και αρχιτέκτονες της ΔΟΕ ήταν επιφορτισμένοι με την αναδιαμόρφωση μέρους της υπάρχουσας κατασκευής, προσθέτοντας παράλληλα νέους χώρους στο ανατολικό άκρο της, που στεγάζονταν μέσα σε ένα κυβοειδές ντυμένο με χάλυβα που ενημερώθηκε από τη «βαρύτητα, την ελαφρότητα και το βάρος» του χορού.

«Το Dance House προσθέτει ένα εντυπωσιακό σύγχρονο στρώμα στην ιστορία του πρώην εργοστασίου και των περιχώρων του», δήλωσε η JKMM.

Corner of Dance House από αρχιτέκτονες JKMM και ILO
Το κέντρο καταλαμβάνει μέρος ενός πρώην εργοστασίου καλωδίων

„Το νέο και το παλιό τοποθετούνται σε αντίθεση, αλλά και σε διάλογο μεταξύ τους. Μαζί, το Dance House και το Cable Factory δημιουργούν έναν ουσιαστικό προορισμό και μια αναζωογονημένη γειτονιά“, συνέχισε το JKMM.

Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο στούντιο χορού με μαύρο κουτί. Ένα από αυτά στεγάζεται στην ανασχεδιασμένη Pannu Hall του Cable Factory, η οποία χωράει πλέον έως και 400 άτομα, και η δεύτερη είναι η νέα Erkko Hall 1.000 θέσεων – ο μεγαλύτερος χώρος χορευτικών παραστάσεων στις σκανδιναβικές χώρες.

Λεπτομέρεια εικόνα των κυκλικών μεταλλικών πάνελ επένδυσης
Μεταλλικές επενδύσεις στο εξωτερικό του κτιρίου

Αυτοί οι δύο χώροι παραστάσεων βρίσκονται εκατέρωθεν ενός λόμπι εισόδου, το οποίο συνδέεται με έναν κλειστό χώρο που μοιάζει με δρόμο ανάμεσα σε δύο υπάρχουσες προσόψεις, που περιγράφεται από το JKMM ως «γυάλινη αυλή».

Ένα υπόγειο κλαμπ, εγκαταστάσεις γκαρνταρόμπας, χώροι εστιατορίου, προβών και πίσω από το σπίτι είναι οργανωμένοι στα πέντε επίπεδα του κτιρίου, με όλους τους χώρους κυκλοφορίας σχεδιασμένους να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για παραστάσεις.

«Όλοι οι δημόσιοι χώροι στο Dance House έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την απόδοση», εξήγησε ο αρχιτέκτονας του έργου JKMM, Harri Lindberg.

«Είναι δυνατόν ο χορός να καταλάβει, για παράδειγμα, ολόκληρο το Cable Factory για τη διάρκεια μιας παράστασης», συνέχισε.

Εξωτερική εικόνα μιας εισόδου στο Dance House στο Ελσίνκι
Μια είσοδος συνδέεται με έναν κλειστό χώρο που μοιάζει με δρόμο. Η φωτογραφία είναι του Hannu Rytky

Μεγάλα χαλύβδινα πάνελ, ένα από αυτά αντανακλαστικά και ένα φθαρμένο, σχηματίζουν την πρόσοψη της επέκτασης, κρεμασμένα ελαφρώς πάνω από το έδαφος και σε διαφορετικά επίπεδα για να δίνουν το αποτέλεσμα να απομακρύνονται το ένα από το άλλο.

Στο βόρειο υψόμετρο του κτιρίου με θέα σε ένα κοντινό πάρκο, τα στοιβαγμένα επίπεδα έχουν καλυφθεί με εκατοντάδες μικρούς δίσκους αλουμινίου, σχεδιασμένους να δημιουργούν έναν «αφηρημένο ρυθμό» στον ουρανό.

Εσωτερική άποψη του Dance House στο Ελσίνκι από αρχιτέκτονες JKMM και ILO
Υπάρχουν δύο στούντιο χορού μαύρου κουτιού. Η φωτογραφία είναι του Tuomas Uusheimo

«Ο χορός ασχολείται με τη βαρύτητα, την ελαφρότητα και το βάρος του ανθρώπινου σώματος», εξήγησε η JKMM.

«Οι «πλωτές» μεταλλικές προσόψεις σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία χρησιμοποιώντας τεχνολογία συγκόλλησης λέιζερ, για τη δημιουργία κατά παραγγελία πάνελ σάντουιτς με τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια», συνέχισε.

„Οι χορευτές δημιουργούν επίσης ψευδαισθήσεις. Η ελαφριά, σαν σατέν επιφάνεια από χάλυβα μπορεί να μεταμορφωθεί με φως, και να γίνει μέρος του σκηνικού των χορευτικών εκδηλώσεων.“

Αμφιθέατρο από αρχιτέκτονες JKMM και ILO στο Ελσίνκι
Διαθέτει τον μεγαλύτερο χώρο χορευτικών παραστάσεων στις σκανδιναβικές χώρες

Στο εσωτερικό, στιβαρά υλικά όπως ακατέργαστος χάλυβας και σκυρόδεμα έχουν επιλεγεί για να συμπληρώσουν την υπάρχουσα δομή του πρώην εργοστασίου.

Η JKKM ενσωμάτωσε πρόσφατα δομές πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα άλλο από τα σχέδιά της στη φινλανδική πρωτεύουσα, δημιουργώντας ένα νέο σπίτι για το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Ελσίνκι που καταλαμβάνει εν μέρει ένα παλιό εργοστάσιο σαπουνιού και ένα κτίριο σιλό.

Η φωτογραφία είναι του Peter Vuorenrinne εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

Schreibe einen Kommentar