Ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη ανάπλαση του εμβληματικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Battersea

0
Ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη ανάπλαση του εμβληματικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Battersea

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Wilkinson Eyre αποκάλυψε τον ανακαινισμένο ηλεκτρικό σταθμό Battersea στο Λονδίνο ενόψει των εγκαινίων του την επόμενη εβδομάδα, σχεδόν 40 χρόνια μετά τον παροπλισμό του κτιρίου.

Ο πρώην σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος τώρα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 καταστήματα, 46.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων για την τεχνολογική μάρκα Apple και 254 διαμερίσματα πρόκειται να ανοίξει επίσημα για το κοινό στις 14 Οκτωβρίου.

Εμβληματικός ηλεκτρικός σταθμός Battersea
Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του ηλεκτρικού σταθμού Battersea

Σχεδιασμένο από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Giles Gilbert Scott, το Battersea Power Station άνοιξε αρχικά τη δεκαετία του 1930 πριν επεκταθεί αργότερα για να δημιουργήσει τη χαρακτηριστική του μορφή με τέσσερις καμινάδες που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τάμεση.

Αφού παροπλίστηκε μεταξύ 1975 και 1983, παρέμεινε άδειο για σχεδόν 30 χρόνια πριν ανακατασκευαστεί από WilkinsonEyre ως το επίκεντρο μιας νέας εμπορικής και οικιστικής γειτονιάς στο Battersea.

Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Battersea
Η δομή έχει ανακαινιστεί και ξαναχτιστεί

Η WilkinsonEyre στόχευε να διατηρήσει και να δώσει έμφαση στους αρχικούς χώρους και τα υλικά του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφηκαν βαθμού ΙΙ* σε όλη τη σχεδίαση, ενώ οργανώνει λογικά τις διάφορες λειτουργίες του μεγάλου κτιρίου.

«Η κύρια αρχιτεκτονική απάντηση ήταν να εισαχθεί ένας πλούσιος συνδυασμός χρήσεων που χρησιμοποιούν τους χώρους κατάλληλα», εξήγησε ο διευθυντής της WilkinsonEyre, Sebastien Ricard.

«Ταυτόχρονα, ήμασταν πρόθυμοι οι επισκέπτες να γνωρίζουν πάντα τον ιστορικό ιστό και ότι βρίσκονταν σε έναν μοναδικό χώρο», είπε στο Dezeen. «Έτσι, η εισαγωγή του κρεμασμένου καταλύματος γραφείων εντός του Boiler House που επιτρέπει τη βόρεια και νότια όψη να φαίνονται από μέσα και διατηρεί τη θέα μέχρι τις πανύψηλες καμινάδες», συνέχισε.

«Σε άλλα βασικά σημεία του κτιρίου, η νέα δομή υποχωρεί για να επιτρέψει στους αρχικούς χώρους να αναπνεύσουν και να πουν την ιστορία τους».

Διατηρημένος τοίχος στον ηλεκτρικό σταθμό Battersea
Ένας τοίχος αντιστήριξης στηρίζεται στην κύρια είσοδο. Φωτογραφία από την Backdrop Productions

Τα τρία χαμηλότερα επίπεδα του κτιρίου έχουν μετατραπεί σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο που περιέχει 100 καταστήματα και πολλά καφέ και εστιατόρια.

Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω μιας πλατείας σχεδιασμένης από το δανέζικο στούντιο BIG, η οποία οδηγεί σε μια είσοδο με ένα αίθριο πλήρους ύψους που βρίσκεται πίσω από τον αρχικό αναλημματικό τοίχο του κτιρίου.

Κυλιόμενες σκάλες σε αυτήν την είσοδο οδηγούν στον χώρο γραφείων στο κέντρο του κτιρίου, ο οποίος θα καταληφθεί από την Apple και θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

1930 Turbine Hall A
Το Turbine Hall A της δεκαετίας του 1930 περιέχει πλέον καταστήματα. Φωτογραφία από την Backdrop Productions

«Εντοπίσαμε κάθε λειτουργία στο κατάλληλο μέρος για να δημιουργήσουμε τον βέλτιστο όγκο, τις αναλογίες και την πρόσβαση στο φυσικό φως για κάθε στοιχείο», είπε ο Ricard.

«Ο άνω όγκος του Boiler House φαινόταν ένας προφανής χώρος για τη δημιουργία ενός δημιουργικού, ευέλικτου γραφείου ανοιχτής διαρρύθμισης, ενώ τα Switch Houses, που ήταν λιγότερο βαθιά σε κάτοψη και με εύκολη πρόσβαση στο επίπεδο του εδάφους, ήταν το προφανές μέρος για τη δημιουργία κατοικιών», συνέχισε. .

«Για το λιανικό εμπόριο, οι Αίθουσες Turbine ήταν μεγάλοι, δραματικοί χώροι που θέλαμε να αφήσουμε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτούς, δημιουργώντας μια υπέροχη εμπειρία καθώς οι επισκέπτες περπατούν ανάμεσα στα καταστήματα· η υπέροχη κιονοστοιχία του Turbine Hall A ήταν ένα εξαιρετικό πλέγμα για να ξεχωρίσουμε τους διαφορετικούς λιανοπωλητές μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά κατασκευασμένων σχεδιαστικών στοιχείων – δημιουργώντας μια γκαλερί πολλαπλών επιπέδων.“

1950 Turbine Hall B
Το Turbine Hall B περιέχει επίσης καταστήματα. Φωτογραφία από την Backdrop Productions

Το εμπορικό κέντρο καταλαμβάνει και τις δύο κύριες αίθουσες τουρμπίνας του κτιρίου που βρίσκονται εκατέρωθεν του κεντρικού λεβητοστασίου. Στο Turbine Hall A της δεκαετίας του 1930, τρία επίπεδα καταστημάτων περιβάλλουν ένα κεντρικό αίθριο που καλύπτεται από φεγγίτη από γυαλί και χάλυβα.

Οι αρχικές κολώνες του χώρου αποκαταστάθηκαν, με σκουρόχρωμα χαλύβδινα κουφώματα τοποθετημένα μεταξύ τους για να δώσουν στις προσόψεις των καταστημάτων μια ενιαία εμφάνιση. Ένα μοτίβο „S“ αποτυπώθηκε στα κιγκλιδώματα ως νεύμα σε ένα πρωτότυπο σχέδιο που εμφανίστηκε στη χαλύβδινη κατασκευή του κτιρίου, ενώ ένα τούβλο περίγραμμα των τουρμπινών δημιουργήθηκε στο ισόγειο.

Το τελευταίο 1950 Turbine Hall B έχει μια ελαφρώς διαφορετική και «πιο βιομηχανική» αισθητική για να ευθυγραμμιστεί με τη μεταγενέστερη κατασκευή. Στην οροφή του, όλοι οι κυκλικοί ανεμιστήρες εξαγωγής έχουν αντικατασταθεί με ελαφριές σήραγγες για να επιτρέψουν στο φυσικό φως να εισέλθει στο χώρο, ενώ ένας γερανός γερανού υποστηρίζει ένα πλήρως τζάμι που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων.

Συνδέοντας τις δύο κύριες εμπορικές γκαλερί θα είναι μια αίθουσα τροφίμων που πρόκειται να ανοίξει το επόμενο έτος.

Αίθουσα ελέγχου Α
Οι αίθουσες ελέγχου έχουν αποκατασταθεί

Δίπλα σε καθεμία από τις αίθουσες τουρμπίνας, οι αρχικοί χώροι ελέγχου έχουν ανακαινιστεί. Η αίθουσα ελέγχου της δεκαετίας του 1930 για το Turbine Hall A έχει μετατραπεί σε χώρο εκδηλώσεων που θα είναι ανοιχτός τακτικά στο κοινό, ενώ ένα μπαρ έχει δημιουργηθεί στην αίθουσα ελέγχου της δεκαετίας του 1950 για το Turbine Hall B.

Παράλληλα με τα γραφεία και τους χώρους λιανικής που δημιουργήθηκαν στους κάτω και κεντρικούς χώρους του τεράστιου κτιρίου, προστέθηκαν 254 διαμερίσματα κατοικιών γύρω από τις άκρες της κατασκευής και πάνω από το αρχικό κτίριο.

Δύο όροφοι ρετιρέ πάνω από το Boiler House που περιβάλλουν έναν κεντρικό κήπο, ενώ το Switch House West και το Switch House East και στις δύο πλευρές του κτιρίου έχουν μετατραπεί σε σπίτια και έχουν επίσης διπλά ρετιρέ.

Αίθουσα Ελέγχου Β
Το Control Room B έχει οριστεί να γίνει μπαρ

Στα διαμερίσματα που βρίσκονται εντός της αρχικής δομής του κτιρίου η αρχική πλινθοδομή και οι χάλυβες έχουν μείνει εκτεθειμένα. Οι εσωτερικοί χώροι σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό στούντιο Michaelis Boyd, το οποίο δημιούργησε περισσότερες από 100 διαφορετικές διατάξεις για τα διαμερίσματα.

Το στούντιο δημιούργησε δύο ξεχωριστές παλέτες υλικών για τα σπίτια, μία που αναφέρεται στη δεκαετία του 1930 και μία στη δεκαετία του ’50.

Διαμέρισμα στον ηλεκτρικό σταθμό Battersea
Το τούβλο ήταν εκτεθειμένο σε όλα τα διαμερίσματα του αρχικού κτιρίου

Καθ‘ όλη τη διάρκεια του έργου, η WilkinsonEyre είχε ως στόχο να διακρίνει με σαφήνεια τα διατηρημένα και αποκατεστημένα στοιχεία του αρχικού κτιρίου από τις σύγχρονες προσθήκες.

«Ήταν επιτακτική ανάγκη οποιεσδήποτε νέες κατασκευαστικές παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με τα παλαιότερα χαρακτηριστικά και σε όλο το έργο υπάρχει μια σκόπιμη αντιπαράθεση τούβλου με γυαλί και ιστορικού κεραμικού πλακιδίου με σύγχρονο χάλυβα», είπε ο Ricard.

«Όλες οι νέες επεμβάσεις ορίστηκαν με σαφήνεια ως σύγχρονες προσθήκες που τηρούν μια φιλοσοφία διατήρησης της ορατής διαφοράς, ενώ όλες οι εργασίες αποκατάστασης ήταν πιστές και με σεβασμό στον υπάρχοντα, υψηλής ποιότητας ιστό».

Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Battersea
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης ανάπτυξης. Φωτογραφία του Jason Hawkes

Παράλληλα με τον οικιστικό χώρο, τον χώρο λιανικής και γραφείων, η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης μια έλξη επισκεπτών σε μια από τις καμινάδες του κτιρίου, οι οποίες ανακατασκευάστηκαν όλες στο πλαίσιο του έργου.

Με το όνομα Lift 109, το τουριστικό αξιοθέατο θα έχει έναν γυάλινο ανελκυστήρα που υψώνεται 109 μέτρα μέσα από την καμινάδα για να προσφέρει θέα σε όλο το Λονδίνο.

Το Battersea Power Station βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης ανάπτυξης που έχει δει κτίρια να ολοκληρώνονται από τους Foster + Partners και Gehry and Partners. Ο ανακατασκευασμένος σταθμός παραγωγής ενέργειας

«Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης με τον περικυκλωμένο δρόμο και το πάρκο δίπλα στο ποτάμι που δημιουργούν σημεία θέασης από πολλές κατευθύνσεις – το ποτάμι, την ανατολική προσέγγιση και ματιές από τα δυτικά και νότια του κτιρίου», πρόσθεσε ο Ricard.

«Ως διατηρητέο ​​κτίριο Βαθμού ΙΙ*, η ανάγκη διατήρησης και προφίλ του κτιρίου καθόρισε ένα σαφές σύνολο πολεοδομικών κανόνων για το γενικό σχέδιο», συνέχισε. «Για παράδειγμα, οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τους ώμους του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού, καθορίζοντας μια συνέπεια κλίμακας και αναλογίας για άλλα κτίρια γύρω του και δίνοντας συνοχή σε αυτή τη νέα αστική συνοικία».

Η φωτογράφιση είναι από Hufton & Crow εκτός αν αναφέρεται.


Πιστώσεις έργου:

Αρχιτέκτονας: WilkinsonEyre
Δομικός μηχανικός: Bureau Happold
ΜΟΥ: Chapman BDSP
Υπεύθυνος κατασκευής: ΣΚΗΠΤΡΟ
Φωτισμός: Spiers & Major
Εσωτερικοί χώροι διαμερισμάτων: Michaelis Boyd
Υπεύθυνος έργου: Turner & Townsend
Σύμβουλος κόστους: Gardiner & Theobald
Σύμβουλος προγραμματισμού: DP9
Εξωραϊσμός: Σχεδιασμός LDA
Roof gardens: Άντι Στέρτζον
Σύμβουλος Συντήρησης: Purcell

Schreibe einen Kommentar