Ο Reiach and Hall ολοκληρώνει την πανεπιστημιούπολη «χαμηλών τόνων» για το κολέγιο Forth Valley

0
Ο Reiach and Hall ολοκληρώνει την πανεπιστημιούπολη «χαμηλών τόνων» για το κολέγιο Forth Valley

Οι Αρχιτέκτονες Reiach και Hall χρησιμοποίησαν μια παλέτα από χλωμό τούβλο, σκυρόδεμα και αλουμίνιο για να δώσουν σε αυτήν την πανεπιστημιούπολη στο Φόλκερκ της Σκωτίας, μια μέτρια εμφάνιση που αντανακλά τον σκοπό της ως εγκατάστασης για την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Η πανεπιστημιούπολη Falkirk είναι το τελευταίο κτίριο που θα ολοκληρωθεί ως μέρος ενός δεκαετούς έργου για την αναζωογόνηση των κτημάτων του Forth Valley College στην Κεντρική Σκωτία.

Έχει προκριθεί για το φετινό βραβείο RIBA Stirling.

Εξωτερικό του κολεγίου στο Falkirk
Ο Reiach and Hall δημιούργησε ένα κολέγιο στο Falkirk

με έδρα το Εδιμβούργο Reiach και Hall προηγουμένως ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για τις πανεπιστημιουπόλεις Alloa και Stirling του κολεγίου το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Το Falkirk Campus είναι το μεγαλύτερο από τα κτίρια και χρησιμεύει ως έδρα της FVC.

Η πανεπιστημιούπολη έκτασης 21.000 τετραγωνικών μέτρων αντικαθιστά ένα κτίριο της δεκαετίας του 1960 που δεν ήταν πλέον κατάλληλο για χρήση. Χτισμένο σε μια παρακείμενη τοποθεσία, το νέο κτίριο αναφέρεται στους μεγάλους, χαμηλούς όγκους του προκατόχου του.

Τούβλο και γυαλί εξωτερικά του Forth Valley College
Το Forth Valley College έχει ένα υλικό από παλέτα από χλωμό τούβλο, σκυρόδεμα και αλουμίνιο

Οι εξειδικευμένες διδακτικές εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης περιλαμβάνουν εργαστήρια, εργοστάσιο απόσταξης, κέντρο βιοτεχνολογίας, εργαστήρια κατασκευών, αθλητικό κέντρο και σαλόνια εκπαίδευσης κομμωτηρίου και ομορφιάς μπροστά στο σπίτι.

Οι Reiach και Hall περιέγραψαν την εξωτερική εμφάνιση της πανεπιστημιούπολης ως «χαμηλών τόνων, που αντανακλά τη σεμνότητα ενός ιδρύματος που επιδιώκει να υπηρετήσει».

Είσοδος κολεγίου σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες Reiach και Hall
Το κτίριο περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα για το φετινό βραβείο RIBA Stirling

Το κεντρικό κτήριο είναι επενδεδυμένο με χειροποίητα τούβλα ανοιχτού χρώματος που συμπληρώνονται από προκατασκευασμένα στοιχεία από σκυρόδεμα που επιλέχθηκαν για αναφορά σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις του κολεγίου.

Δύο παρακείμενα φτερά που στεγάζουν εργαστήρια, το γυμναστήριο και άλλοι εξειδικευμένοι χώροι διδασκαλίας είναι τυλιγμένοι σε ένα δέρμα από προφίλ αλουμινίου.

Το σχέδιο είναι διατεταγμένο γύρω από μια κεντρική τραπεζαρία, που προορίζεται να παρέχει ένα χώρο συγκέντρωσης για άτυπη ακαδημαϊκή συνομιλία καθώς και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Δύο κύριες διαδρομές μέσω της πανεπιστημιούπολης ενώνονται στην τραπεζαρία, η οποία ανοίγει σε μια αυλή, παρέχοντας έναν επιπλέον κοινόχρηστο χώρο για χρήση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι υπόλοιποι χώροι σχηματίζουν ένα πλέγμα, με αυλές, μονοπάτια, ανοιχτούς χώρους μάθησης και ειδικές αίθουσες διδασκαλίας που επιτρέπουν στην πανεπιστημιούπολη να προσφέρει μια ποικιλία από ευέλικτες μαθησιακές δραστηριότητες.

Εσωτερικό του κολεγίου Forth Valley στο Falkirk
Το σχέδιο είναι διατεταγμένο γύρω από έναν κεντρικό χώρο συγκέντρωσης. Η φωτογραφία είναι του Paul Zanre

«Σύμφωνα με το ήθος του κολεγίου της παροχής ίσης υποστήριξης για το ευρύτερο δυνατό φάσμα ανθρώπων, η ποιότητα του χώρου και η επιλογή των φινιρισμάτων, από την κύρια είσοδο μέχρι την τραπεζαρία, το εργαστήριο και τους χώρους άθλησης αντιμετωπίζει όλους τους φοιτητές με σεβασμό», πρόσθεσαν οι αρχιτέκτονες. ενώ η κατανομή του κοινωνικού και ευέλικτου μαθησιακού χώρου ενθαρρύνει μια χαλαρή, θετική στάση στη μάθηση».

Μεγάλα παράθυρα και φώτα οροφής πλημμυρίζουν τους εσωτερικούς χώρους κυκλοφορίας και τους κοινόχρηστους χώρους με φυσικό φως. Τα διακριτικά γωνιακά πάνελ οροφής που βοηθούν στη βελτίωση της ακουστικής σε αυτούς τους χώρους διαθέτουν επίσης ενσωματωμένες λωρίδες φωτισμού LED.

Εσωτερικό του σκωτσέζικου κολεγίου από τους αρχιτέκτονες Reiach and Hall
Τα φώτα οροφής φέρνουν φυσικό φως στο εσωτερικό. Η φωτογραφία είναι του Paul Zanre

Το σχέδιο των Reiach και Hall παραδόθηκε από τον εκτελεστικό αρχιτέκτονα Keppie Design και κύριος ανάδοχος Μπάλφουρ Μπίτι.

Το έργο είναι ένα από τα έξι κτίρια που έχουν επιλεγεί για το φετινό βραβείο Stirling, τα οποία θα παρουσιαστούν όλα στο Dezeen πριν από την αποκάλυψη του νικητηρίου έργου την επόμενη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία της RIBA στο Λονδίνο.

Παράλληλα με το κολέγιο, η σύντομη λίστα περιλαμβάνει επίσης ένα κοινοτικό κέντρο στο δυτικό Λονδίνο που σχεδιάστηκε από την Mae Architects και τη βιβλιοθήκη Magdalene College από τους Niall McLaughlin Architects.

Η φωτογράφιση είναι από Κιθ Χάντερ εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

Schreibe einen Kommentar