Ο Schmidt Hammer Lassen τυλίγει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κίνας με γυάλινη πρόσοψη

1
Ο Schmidt Hammer Lassen τυλίγει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κίνας με γυάλινη πρόσοψη

Η πολυαναμενόμενη βιβλιοθήκη της Σαγκάης Ανατολή που σχεδιάστηκε από το δανικό στούντιο Schmidt Hammer Lassen Architects άνοιξε για το κοινό στην Κίνα.

Η 115.000 τετραγωνικών μέτρων Shanghai Library East, που βρίσκεται στην περιοχή Pudong της Σαγκάης, είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας.

Schmidt Hammer Lassen σχεδίασε το μνημειώδες σχήμα του σε σχέση με έναν μοναδικό τύπο πέτρας από την περιοχή, που ονομάζεται πέτρα Taihu, η οποία έχει διάτρητες επιφάνειες και διαβρωμένες κοιλότητες.

Βιβλιοθήκη της Σαγκάης Ανατολικό εξωτερικό
Η Ανατολική Βιβλιοθήκη της Σαγκάης σχεδιάστηκε για να μοιάζει με πέτρα

Η πέτρα είναι γνωστή ως «βράχοι λόγιων» και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στους κινεζικούς κήπους για αιώνες. Εμφανίζεται επίσης στην αρχαία κινεζική λογοτεχνία, η οποία συχνά αναφερόταν στην εμφάνιση που αλλάζει σχήμα.

«Αυτή η βιβλιοθήκη ήταν μια μοναδική ευκαιρία να ερμηνεύσουμε ξανά ένα αγαπημένο κινεζικό σύμβολο μέσω της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού», δήλωσε ο αρχιτέκτονας του έργου Jing Lin.

«Στην αρχαιότητα, οι μελετητές συγκεντρώνονταν γύρω από τις πέτρες Taihu, αντλώντας έμπνευση από τις άκρες, τις καμπυλότητες, τα φαράγγια και τις σήραγγές τους, τα οποία φαινόταν να μετατοπίζονται όταν τα βλέπαμε από διαφορετικά πλεονεκτήματα», πρόσθεσε.

«Ομοίως, καθώς οι επισκέπτες μετακινούνται στην Ανατολή της Βιβλιοθήκης της Σαγκάης, οι απόψεις τους για τους διασυνδεδεμένους χώρους της αλλάζουν σχήμα».

Μεγάλη βιβλιοθήκη με γυάλινη πρόσοψη
Η Ανατολική Βιβλιοθήκη της Σαγκάης είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Κίνα

Η SHL σχεδίασε επίσης το εξωτερικό της επταώροφης βιβλιοθήκης για αναφορά στη βιβλιογραφία. Δεκαπέντε φωτογραφίες μαρμάρινων στροβιλισμών «τυπώθηκαν» στα γυάλινα πάνελ της πρόσοψης ως φόρο τιμής στη μακρά ιστορία της έντυπης λογοτεχνίας της Κίνας.

Τα τυπωμένα πάνελ σχεδιάστηκαν με διάφορους βαθμούς διαφάνειας για να επιτρέπουν περισσότερο φυσικό φως στο κτίριο.

Βιβλιοθήκη σε ένα πάρκο με γυάλινη πρόσοψη
Η βιβλιοθήκη φαίνεται να επιπλέει πάνω από ένα πάρκο

Η κύρια δομή του κτιρίου υποστηρίζεται από δύο κιόσκια. Από μακριά, αυτό κάνει τον κύριο όγκο της βιβλιοθήκης να φαίνεται να «επιπλέει», καθώς τα περίπτερα στο κάτω μέρος καλύπτονται από τα δέντρα στο παρακείμενο Century Park.

Ένα από τα περίπτερα στεγάζει έναν χώρο θεάτρου, εκθέσεων και εκδηλώσεων 1.200 θέσεων. το άλλο είναι μια παιδική βιβλιοθήκη με κεντρική αυλή και υπαίθριους χώρους παιχνιδιού.

Οι υπαίθριοι χώροι ανάγνωσης στην κορυφή της βιβλιοθήκης προσφέρουν θέα στο Century Park.

Ανατολικό αίθριο της Βιβλιοθήκης της Σαγκάης
Το αίθριο στην είσοδο συνδέει και τους επτά ορόφους του κτιρίου. Η φωτογραφία είναι του Tian Fangfang

Το ανοιχτό εσωτερικό της Shanghai Library East διαθέτει διασυνδεδεμένους χώρους και πολλαπλά ανοίγματα, τα οποία σχεδιάστηκαν επίσης σε σχέση με την πέτρα Taihu με τις πολλαπλές κοιλότητες της.

Μπαμπού, βελανιδιάς και τερράτζο χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα φιλόξενο κεντρικό αίθριο στην είσοδο του κτιρίου, το οποίο συνδέει τα επτά επίπεδα της βιβλιοθήκης.

Ανατολικό εσωτερικό της βιβλιοθήκης της Σαγκάης
Το μπαμπού, η βελανιδιά και το terrazzo χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό για να δημιουργήσουν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η φωτογραφία είναι του Tian Fangfang

Η SHL δημιούργησε στοίβαξη και συμπλέκοντας διαφορετικούς ορόφους για να εξασφαλίσει ότι όλα τα δάπεδα είναι ορατά από το κεντρικό αίθριο. Το ισόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και εκθέσεις, ενώ διαθέτει επίσης βιβλιοπωλείο και καφέ.

Σύμφωνα με την Shanghai Library East, περισσότερο από το 80 τοις εκατό του χώρου του κτιρίου είναι αφιερωμένο στην κοινοτική δραστηριότητα.

Υπολογίζεται ότι η βιβλιοθήκη θα φιλοξενεί πάνω από 1.200 εκδηλώσεις για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

«Αυτό το σημαντικό πολιτιστικό κέντρο για τους πολίτες της Σαγκάης αγκαλιάζει την ιδέα της «συλλογής με τη σύνδεση» – ενός χώρου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους», δήλωσε ο διευθυντής σχεδιασμού και επικεφαλής αρχιτέκτονας της SHL, Chris Hardie.

Εγκατάσταση πουλιών στην Ανατολική Βιβλιοθήκη της Σαγκάης
Μια εγκατάσταση του Κινέζου καλλιτέχνη Xu Bing είναι το κεντρικό στοιχείο στον κύριο χώρο ανάγνωσης του κτιρίου

Δέκα σύγχρονοι Κινέζοι και διεθνείς καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν μόνιμες εγκαταστάσεις για τη βιβλιοθήκη που επικεντρώνονται γύρω από το θέμα της εκτύπωσης, του βιβλίου ή της πέτρας.

Ανάμεσά τους είναι το Bird, μια εγκατάσταση που δημιουργήθηκε από τον Κινέζο καλλιτέχνη Xu Bing για τον τρίτο όροφο μέσα στον κύριο χώρο ανάγνωσης του κτιρίου. Αποτελείται από 842 χάρτινα «πουλιά» που κρέμονται από το ταβάνι σαν να πετούν προς το γυάλινο παράθυρο που βλέπει στο πάρκο.

Ράφια βιβλιοθήκης με τσιμεντένια πατώματα
Η δανειστική βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Η SHL έχει ολοκληρώσει έναν αριθμό βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης της Σκανδιναβίας Dokk1 στη Δανία, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Halifax στον Καναδά και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Christchurch στη Νέα Ζηλανδία.

Το στούντιο αυτή τη στιγμή εργάζεται σε πολλά πολιτιστικά έργα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων δύο χώρων παραστατικών τεχνών στο Westbund Shanghai και ενός κέντρου παραστατικών τεχνών στο Πεκίνο.

Το βίντεο και η φωτογραφία είναι από την RawVision εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.


Πιστώσεις έργου:

Διευθυντής σχεδίου: Κρις Χάρντι
Ομάδα σχεδιασμού: Lu Rong, Jing Lin, Simon Persson, Bartek Winnicki, Tasha Feng, Sicong Liu, Michelle Tang, Liang Dong, Xiaoshu He, Xing Meng, Qi Zhao, Zhao Wu, Lanqing Hu, Xuewei Liu, Fangzhou Zhu, Morten Schmidt, Lukasz , Trushit Vyas, Steven YN Chen, Morten Nielsen, Sebastiano Cattiodoro, Steven Morten, Tade Godberse, Chao Chen, Beihong Mao, Xianjing Jia, Jiaqige Sheng, Si Chen
Τοπικός αρχιτέκτονας: Arcplus Institute of Shanghai Architectural Design & Research
Τοπίο: Στούντιο ASPECT
Σύμβουλος Δομής: Schlaich Bergermann Partner
Σύμβουλος ευρωβουλευτής: Bureau Happold
Σύμβουλος Πρόσοψης: Shanghai DHD Consulting & Curtain Wall Design, Shanghai Institute of Architectural Design & Research, DS-plan
Εργολάβος: Ομάδα Κατασκευών Σαγκάης Νο. 4

Ο Dezeen είναι στο WeChat!

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την κινεζική έκδοση αυτού του άρθρου στον επίσημο λογαριασμό της Dezeen στο WeChat, όπου δημοσιεύουμε καθημερινά νέα και έργα αρχιτεκτονικής και σχεδίασης στα Απλοποιημένα Κινεζικά.

Schreibe einen Kommentar