Το στάδιο Quzhou είναι μέρος των „μεγαλύτερων προστατευμένων από τη γη κτιρίων“ του κόσμου

0
Το στάδιο Quzhou είναι μέρος των „μεγαλύτερων προστατευμένων από τη γη κτιρίων“ του κόσμου

Το αρχιτεκτονικό στούντιο MAD Architects ολοκλήρωσε ένα στάδιο από τσιμεντένιο σκυρόδεμα ενσωματωμένο στο έδαφος και καλυμμένο με στέγες από γρασίδι στο Quzhou της Κίνας.

Σχεδιασμένο ως «ένα κομμάτι της τέχνης της γης», το στάδιο των 33.731 τετραγωνικών μέτρων θα φιλοξενήσει 30.000 άτομα. Το εσωτερικό του, που περιγράφεται από MAD Architects ως „κρατήρα“, έχει κυματοειδές καθίσματα που σχεδιάστηκαν να ακολουθούν αυτό του γύρω τοπίου.

Εξωτερικό από σκυρόδεμα και χάλυβα Stadium Quzhou
Η MAD Architects δημιούργησε το στάδιο Quzhou στην Κίνα

Τα καθίσματα σε διάφορες πράσινες αποχρώσεις αναφέρονται επίσης στους γύρω λόφους και έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν αντίθεση με τον λευκό θόλο του σταδίου.

Βρίσκεται στο Quzhou, μια πόλη 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης που περιβάλλεται από δάση, το στάδιο Quzhou βρίσκεται στο κέντρο του αθλητικού πάρκου Quzhou, το οποίο είναι υπό κατασκευή και θα εκτείνεται κοντά στα 700.000 τετραγωνικά μέτρα.

Επισκόπηση του λευκού σταδίου βυθισμένου σε πράσινο λόφο
Μεγάλο μέρος του κτιρίου βρίσκεται υπόγεια

Θα είναι «το μεγαλύτερο προστατευμένο από τη γη συγκρότημα στον κόσμο», δήλωσε η MAD Architects, το στούντιο με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Ma Yansong.

Ενώ είναι εν μέρει βυθισμένο στο έδαφος, το σχήμα του σταδίου Quzhou δημιουργήθηκε σε σχέση με μια κορυφογραμμή βουνού που μπορεί να φανεί από την τοποθεσία και επίσης γνέφει σε πιο μακρινά μέρη.

«Το τοπίο του θυμίζει αυτά των πλανητών που φαντάζονται οραματιστές συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας», είπε το στούντιο.

Σπηλιές εισόδους στο κινεζικό στάδιο
Για το εσωτερικό χρησιμοποιήθηκαν φύλλα σκυροδέματος με κόκκους ξύλου

Το στάδιο έχει μια κεκλιμένη πρόσοψη με εννέα εισόδους και στηρίζεται σε 60 κολώνες από σκυρόδεμα τοπικής παραγωγής.

Το MAD σχεδίασε τις εισόδους του κτιρίου με διπλές καμπύλες επιφάνειες που φαίνονται να «κυματίζουν σαν κύματα ωκεανού», ενώ οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από φύλλα σκυροδέματος με υφή με κόκκους ξύλου.

Πάνω από το στάδιο βρίσκεται ένα μακρύ κουβούκλιο από αυτοφερόμενο ατσάλι.

Το κάτω μισό του είναι τυλιγμένο σε μια διαπερατή το φως συνθετική μεμβράνη PTFE πολυμερούς με μικροδιατρήσεις που βοηθούν στην ενίσχυση της ακουστικής και το πάνω μέρος του είναι κατασκευασμένο από μια πιο συμπαγή και ανθεκτική στη βροχή μεμβράνη PTFE.

Εσωτερικό του σταδίου Quzhou
Ένα ελαφρύ σκέπαστρο προστατεύει τους επισκέπτες από τη βροχή

Η αρένα και τα καθίσματα του σταδίου Quzhou βρίσκονται πάνω από το έδαφος, αλλά η πλειονότητα των εγκαταστάσεων του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του γκαράζ στάθμευσης του, βρίσκονται μέσα στον κυματοειδές λόφο από τον οποίο αναδύεται.

Η MAD σχεδίασε το κτίριο με μεγάλα ανοίγματα που αφήνουν το φως σε αυτούς τους υπόγειους χώρους. Το στάδιο έχει επίσης σχεδιαστεί για να „απορροφά, αποθηκεύει και διεισδύει το νερό της βροχής“, το οποίο το στούντιο λέει ότι θα το προστατεύσει από τις ζημιές της βροχής και θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Καθίσματα μέσα στο στάδιο Quzhou
Οι 30.000 θέσεις έγιναν σε αποχρώσεις του πράσινου

Έξω από το στάδιο, η σήμανση κατασκευάστηκε από μέταλλο και πέτρα και ενσωματώθηκε στο έδαφος για να ενσωματωθεί στο περιβάλλον. Η MAD ελπίζει ότι ο σχεδιασμός του σταδίου Quzhou θα δυσκολέψει να ξεχωρίσουμε πού τελειώνει το τοπίο και πού ξεκινά το κτίριο.

«Οι MAD Architects θεωρούν τους χώρους του σταδίου όχι μόνο ως έναν δυναμικό χώρο πάρκου δίπλα στο αστικό κέντρο της πόλης που επιδέχεται αθλητική και χαλαρή αναψυχή, αλλά και μια ευκαιρία για μια πνευματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και φύσης», ανέφερε το στούντιο.

Εξωτερική άποψη του σταδίου Quzhou
Το στάδιο φαίνεται να αναδύεται από έναν λόφο

«Για τον Ma Yansong, το στάδιο Quzhou ξεφεύγει από τη συμβατική αθλητική αρχιτεκτονική», πρόσθεσε το στούντιο. «Συνοήθηκε ως ένα κομμάτι τέχνης της γης που βυθίζεται στη φύση και καλωσορίζει όλους να συγκεντρωθούν και να μοιραστούν το αθλητικό πνεύμα».

Το στάδιο Quzhou είναι το πρώτο ολοκληρωμένο στάδιο κατασκευής του αθλητικού πάρκου Quzhou, το οποίο θα κατασκευαστεί σε δύο στάδια και θα περιλαμβάνει επίσης ένα γυμναστήριο 10.000 θέσεων, ένα μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας, ένα natatorium 2.000 θέσεων, ξενοδοχεία, ένα κέντρο νεότητας και προγράμματα λιανικής. .

Άλλα πρόσφατα έργα της MAD Architects περιλαμβάνουν το Μουσείο Λούκας, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στο Λος Άντζελες, και το πρώτο του έργο κοινωνικής στέγασης στην Κίνα.

Η φωτογράφιση είναι από Εικόνες CreatAR.

Schreibe einen Kommentar