Το Archi-Union συνεργάζεται με μαθητές για να σχεδιάσει το κοινοτικό κέντρο rammed earth στην αγροτική Κίνα

0
Το Archi-Union συνεργάζεται με μαθητές για να σχεδιάσει το κοινοτικό κέντρο rammed earth στην αγροτική Κίνα

Μια σαρωτική, κεραμοσκεπή που ενημερώνεται από τις γύρω οροσειρές βρίσκεται στην κορυφή του κοινοτικού κόμβου Yong’an στην Κίνα, το οποίο έχει σχεδιαστεί από φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Tongji στο Shenzhen με το αρχιτεκτονικό στούντιο Archi-Union.

Αναφέροντας τις τοπικές δομές και εμπλέκοντας τους κατοίκους στη διαδικασία κατασκευής του, το κτήριο σε στιλ αυλής με εμβολιασμένη γη παρέχει χώρο συγκέντρωσης και κατοικία για την πιο απομονωμένη πάνω περιοχή του χωριού Yong’an.

Το Yong’an Community Hub, το οποίο περιλαμβάνεται στην κατηγορία πολιτικών κτιρίων των Dezeen Awards 2022, αποτελεί μέρος ενός τρέχοντος προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας που χρηματοδοτείται από Πανεπιστήμιο Tongji και με επικεφαλής τον Philip F Yuan, διευθυντή του στούντιο Archi-Union με έδρα τη Σαγκάη.

Αεροφωτογραφία του κοινοτικού κόμβου Yong'an και του περιβάλλοντος χώρου
Η Archi-Union συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Tongji για τη δημιουργία του κοινοτικού κόμβου

«Οι χωρικοί από το πάνω χωριό υποφέρουν συχνά από απρόσιτη μετακίνηση και ζουν σε δύσκολες συνθήκες», είπε η ομάδα του έργου.

«Η πλειονότητα δεν έχει χώρο να αλληλεπιδράσει μεταξύ τους εκτός από τον χώρο εργασίας τους, επομένως χτίζοντας ένα κοινοτικό κέντρο για το πάνω χωριό [became] βασικός στόχος της εθελοντικής δραστηριότητας».

Οριοθετημένο από πέτρινους τοίχους, το κεντρικό κτίριο βρίσκεται στα βόρεια της τοποθεσίας, με ένα μικρότερο μπλοκ τουαλέτας στην απέναντι πλευρά μιας μεγάλης αυλής. Και οι δύο κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας χώμα που φτιάχτηκε μερικώς από τον κόκκινο ψαμμίτη που βρέθηκε κοντά στην τοποθεσία.

Εικόνα παιδιών που παίζουν στο κοινοτικό κέντρο Yong'an
Το κτίριο διαθέτει τοίχους από χωματόγειο

Μια σειρά από ξύλινες πόρτες επιτρέπει στο κεντρικό κτίριο να ανοίξει σχεδόν πλήρως στην αυλή, ενώ ένα λεπτό παράθυρο σε στυλ γραμματοκιβωτίου στη βορειοδυτική γωνία του πλαισιώνει τη θέα προς το χωριό.

Η καμπυλωτή οροφή με χαλύβδινο σκελετό έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις παραδοσιακά κατασκευασμένες δομές με εμβολιασμένο χώμα, χρησιμοποιώντας παραμετρικές μεθόδους σχεδίασης για τη δημιουργία ενός κυματοειδούς τόξου γύρω από την αυλή και ελαχιστοποιώντας τη χρήση μη τυποποιημένων εξαρτημάτων για ευκολότερη κατασκευή.

Αυτή η οροφή προστατεύει αυτό που η ομάδα περιγράφει ως „πλωτό διάδρομο“, μια περιοχή καλυμμένου καθιστικού που παρέχει χώρο διαμονής, παρακολούθησης παραστάσεων ή εκτεταμένης θέας στο γύρω τοπίο της κοιλάδας.

«Διατηρώντας τη λειτουργικότητα των εσωτερικών χώρων, προσπαθήσαμε να μεγιστοποιήσουμε τον ανοιχτό δημόσιο χώρο όσο το δυνατόν περισσότερο… από κηδείες έως γάμους ή ακόμα και καθημερινές συναναστροφές, η ανοιχτότητα του χώρου γίνεται η κορυφαία προτεραιότητα [the villagers]», είπε η ομάδα.

«Ο «πλωτός διάδρομος» έγινε ένα συνεχές αλλά ρευστό στοιχείο που συγκρατούσε τους χώρους ενωμένους…για να χωρέσει το χαμηλό ύψος της εισόδου, η οροφή κατέβηκε, σχηματίζοντας ένα σημείο εκκίνησης που τελειώνει όταν συναντά την πλαγιά του βουνού».

Εσωτερική εικόνα ενός χώρου που είναι ζωνοποιημένος από τοίχους από χωματόγειο
Ένα κυματοειδές κουβούκλιο τυλίγεται γύρω από το κέντρο

Άλλα έργα στη σύντομη λίστα για την κατηγορία πολιτικών έργων των Dezeen Awards 2022 περιλαμβάνουν ένα νοσοκομείο στη Μιανμάρ από το γερμανικό ιατρείο A+R Architekten, το οποίο επίσης βασίστηκε σε υλικά και τυπολογίες της περιοχής για τον σχεδιασμό του.

Η φωτογραφία είναι της Schran Images.

Schreibe einen Kommentar