Το ARCity Office μετατρέπει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σε Shajing Village Hall

0
Το ARCity Office μετατρέπει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σε Shajing Village Hall

Το αρχιτεκτονικό στούντιο ARCity Office χρησιμοποίησε μαύρο χάλυβα και γυαλί για να μετατρέψει το τσιμεντένιο κέλυφος ενός πρώην εργοστασίου παραγωγής ενέργειας σε κοινοτικό κόμβο στο Shenzhen της Κίνας.

Το Shajing Village Hall, το οποίο περιλαμβάνεται στην κατηγορία πολιτικών κτιρίων των Dezeen Awards 2022, στοχεύει να ανανεώσει τον σκοπό των παραδοσιακών προγονικών αιθουσών της περιοχής, πολλές από τις οποίες έχουν υποφέρει από παραμέληση και μείωση της χρήσης.

Αεροφωτογραφία του Shajing Village Hall στο Shenzhen
Το Shajing Village Hall σχεδιάστηκε από το ARCity Office

„Το ανακαινισμένο κτίριο προσελκύει νέους ανθρώπους να συγκεντρωθούν εδώ και να επικεντρωθούν στο παλιό χωριό που έχει αποδυναμωθεί, όπου οι παραδοσιακοί τοπικοί πολιτισμοί όπως ο χορός των λιονταριών, το μποξ και η καντονέζικη όπερα μπορούν σταδιακά να αναβιώσουν“, δήλωσε το γραφείο ARCity.

«Κατά μία έννοια, δεν χρειάζεται μόνο να μεταμορφώσουμε ένα παλιό εργοστάσιο για να το κάνουμε ξανά χρήσιμο, αλλά και να ξαναχτίσουμε τον πνευματικό κόσμο των κοινοτήτων πάνω στα ερείπια της σύγχρονης πόλης, μετατρέποντας το «εργοστάσιο υλικών» σε ένα «πνευματικό εργοστάσιο». », συνέχισε.

Προσαρμοστικά επαναχρησιμοποιημένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Shenzhen
Ο κοινοτικός κόμβος καταλαμβάνει ένα πρώην εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας

Το πρώην εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Gangtou Diesel χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 και η ανάπτυξή του αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου γενικού σχεδίου με επικεφαλής το στούντιο τοπίου e-Landscript για τη μετατροπή της βιομηχανικής περιοχής σε δημόσιο υγρότοπο.

Προσπαθώντας να «αναδείξει την πλήρη ομορφιά του ερειπίου», το ARCity Office άφησε τα τσιμεντένια υπολείμματα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής όπως βρέθηκαν, χρησιμοποιώντας το δομικό του κέλυφος για να υποστηρίξει μια σειρά από νέους όγκους από χάλυβα και γυαλί που ενημερώθηκαν από τους χώρους που βρέθηκαν στις παραδοσιακές αίθουσες προγόνων .

Λεπτομέρεια εικόνα του παλαιού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που μετατράπηκε σε Shajing Village Hall
Το τσιμεντένιο κέλυφός του μεταμορφώθηκε ως μέρος της γενικής επισκευής

«Μια τυπική παραδοσιακή αίθουσα προγόνων στο Γκουανγκντόνγκ αποτελείται από επτά χωρικά στοιχεία: τοίχος σκιάς, πύλη, μπροστινή αυλή, κύρια μπάλα, πίσω αυλή, δωμάτια και βεράντες», εξήγησε το στούντιο.

«Έχουμε εφαρμόσει καινοτόμα τη χωρική δομή της παραδοσιακής προγονικής αίθουσας στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας».

Στο μπροστινό μέρος του Shajing Village Hall υπάρχει μια μεγάλη διάτρητη μεταλλική οθόνη που χρησιμεύει ως τοίχος σκιάς – χαρακτηριστικό της παραδοσιακής κινεζικής αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιείται για να θωρακίσει μια είσοδο. Μέσα σε αυτό υπάρχει μια κυκλική τομή που παραπέμπει σε πύλες φεγγαριού που βρίσκονται συχνά σε κινεζικούς κήπους.

Στο κέντρο του πρώην εργοστασίου βρίσκεται μια κεντρική αίθουσα τριού ύψους, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος του κτιρίου. Επενδεδυμένο με έναν τοίχο με τζάμια στα νότια, έχει θέα στο τοπίο ενώ προσφέρει θέα από το εξωτερικό.

Εσωτερική εικόνα του κοινοτικού κόμβου σε παλιό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σκυρόδεμα
Ένας διάτρητος μεταλλικός τοίχος ευθυγραμμίζει το άκρο του κτιρίου

Σε κάθε άκρο της κύριας αίθουσας, δύο «ερειπωμένοι κήποι» καταλαμβάνουν ανοιχτούς χώρους του σκελετού από σκυρόδεμα που έχουν ενισχυθεί με νέα χαλυβουργία και έχουν τελειώσει με τοίχους με γκαζόν από τούβλα και πέτρα που ανακτήθηκαν από την τοποθεσία.

Το ARCity Office πρόσθεσε μια σειρά από προεξέχοντες όγκους και σκάλες γύρω από την περίμετρο του κτιρίου για να δημιουργήσει έναν «3D promenade». Αυτά οδηγούν πάνω και διασχίζουν την κεντρική αίθουσα, όπου δύο επίπεδα μπαλκόνια προσφέρουν θέα στις παραστάσεις από κάτω.

Κοινοτικό κέντρο με τοίχο σε στυλ πύλης φεγγαριού από το ARCity Office
Ο μαύρος χάλυβας τρέχει σε όλο το έργο

Μια ρηχή λίμνη νερού περιβάλλει το Shajing Village Hall, χωρίζοντάς το από μια πλακόστρωτη βεράντα γύρω από την άκρη του, η οποία επιτρέπει τη διαρροή δραστηριοτήτων έξω.

Άλλα έργα που παρουσιάζονται στο Dezeen που αφορούν προσαρμοσμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής περιλαμβάνουν το φοιτητικό σωματείο του Studio Gang στο Ουισκόνσιν και το συνεχιζόμενο έργο των Herzog & de Meuron για τη δημιουργία γραφείων και χώρων εργασίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η φωτογραφία είναι του Bai Yu.

Schreibe einen Kommentar