Το Atelier SAD και η Iveta Zachariašová δημιουργούν σπίτι με φελλό

1
Το Atelier SAD και η Iveta Zachariašová δημιουργούν σπίτι με φελλό

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Atelier SAD και η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Iveta Zachariášová δημιούργησαν ένα οικογενειακό σπίτι ντυμένο με φελλό στην Τσεχική Δημοκρατία, το οποίο ήταν ενσωματωμένο σε μια χορταριασμένη κορυφογραμμή.

Atelier SAD και Zachariášová επέλεξε να ντύσει το αγροτικό σπίτι με φελλό λόγω των θερμικών και ανθεκτικών στις καιρικές συνθήκες ιδιότητές του, από τις οποίες επωφελείται στο εκτεθειμένο σκηνικό του.

Αεροφωτογραφία σπιτιού και δρόμου
Το σπίτι βρίσκεται σε μια απότομη κορυφογραμμή

Το σπίτι είναι προσανατολισμένο κατά μήκος μιας γραμμής περιγράμματος στους πρόποδες της κορυφογραμμής Ještěd, με θέα στην Προστατευόμενη Περιοχή Τοπίου του Bohemian Paradise.

«Το τοπίο είναι ανοιχτό, κυριαρχείται από ανθισμένα, μη περιφραγμένα λιβάδια», είπαν οι σχεδιαστές. «Η θέα και η ενσωμάτωση των εσωτερικών χώρων στο τοπίο ήταν ένα από τα κύρια μοτίβα που ώθησαν τη διαδικασία σχεδιασμού του σπιτιού».

Φωτογραφία που δείχνει άκρο σπιτιού με φελλό με μπροστινή πόρτα
Η πρόσβαση στην μπροστινή πόρτα γίνεται με σκαλοπάτια κάτω από το ανάχωμα

Το σπίτι είναι εν μέρει τοποθετημένο σε ένα χλοοτάπητα ανάχωμα, το οποίο ολοκληρώνεται από έναν δρόμο που επιτρέπει σε μέρος της οροφής να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Περιβαλλόταν από ένα ακανόνιστο σύμπλεγμα από παραδοσιακές ροζ γρανιτένιες πέτρες.

«Η λεπτή μάζα του σπιτιού κόβει διαγώνια στην απότομη πλαγιά του δρόμου και η κορυφογραμμή φαίνεται να κατεβαίνει στον κήπο», πρόσθεσαν οι σχεδιαστές.

Φωτογραφία που δείχνει εξοχικό σπίτι με άλογο μπροστά
Το σπίτι είναι φωλιασμένο ανάμεσα στην κορυφογραμμή και το ανοιχτό τοπίο

Το υπόλοιπο της στέγης είναι κατασκευασμένο από δίρριχτα φύλλα αλουμινίου και διαθέτει ένα αέτωμα που προεξέχει στο ένα άκρο για να δημιουργήσει μια σκεπαστή βεράντα με θέα στον περιφραγμένο κήπο.

Οι περιοχές της πρόσοψης που δεν είναι τζάμια είναι επενδυμένες με πορτογαλικό διογκωμένο φελλό που εφαρμόζεται σε κάθετες λωρίδες διαφορετικού πλάτους – η πρώτη εφαρμογή του είδους της στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τους σχεδιαστές.

Φωτογραφία του ανοιχτού εσωτερικού χώρου το βράδυ
Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες φέρνουν το εξωτερικό

Ένα τριγωνικό τζάμι που αντηχεί τη μορφή του αετώματος εκτείνεται για να χωρίσει τη βεράντα από το εσωτερικό, τυλίγοντας το μπροστινό μέρος του χώρου για να ανοίξει μια θέα στα λιβάδια.

Τα γυάλινα πάνελ μπορούν να γλιστρήσουν για να ανοίξουν το χώρο τόσο φυσικά όσο και οπτικά.

Μια ενιαία κουζίνα, τραπεζαρία και χώρος καθιστικού ήταν προσανατολισμένος γύρω από ένα κρεμασμένο τζάκι και έχει θέα από έναν δευτερεύοντα χώρο καθιστικού στον ημιώροφο.

Οι τοίχοι και τα δάπεδα από σκυρόδεμα διακρίνονται από έπιπλα που προέρχονται κυρίως από εταιρείες επίπλων έννοια και Line Rosetπαρέχοντας ένα παιχνιδιάρικο πλεονέκτημα στον κατά τα άλλα λειτουργικό χώρο.

Φωτογραφία που δείχνει τραπεζαρία με μεγάλα παράθυρα
Τα λειτουργικά έπιπλα επιτρέπουν στο τοπίο να γίνει το επίκεντρο του εσωτερικού

Τα υπνοδωμάτια, τα μπάνια και οι αποθηκευτικοί χώροι μοιράζονται την όψη της κύριας περιοχής και είναι τοποθετημένα κατά μήκος ενός ευθύγραμμου διαδρόμου προς την μπροστινή πόρτα.

«Η εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού με την εσωτερική διάταξη των δωματίων μπορεί να έχει δημιουργηθεί νωρίτερα από το ίδιο το σπίτι», είπε ο Zachariášová. «Πολλές από τις λειτουργικές πτυχές ήταν ξεκάθαρες από την αρχή και βασικά ασχοληθήκαμε μόνο με την ευθυγράμμισή τους».

«Έτσι γεννήθηκε σταδιακά ολόκληρο το έργο – με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις, την ιστορία, τα υλικά και το περιβάλλον», πρόσθεσε το στούντιο.

Φωτογραφία που δείχνει τσιμεντένιο διάδρομο
Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τοίχους, δάπεδα και οροφές από μπετόν

Άλλα σπίτια σε φυσικό περιβάλλον που δημοσιεύονται στο Dezeen περιλαμβάνουν ένα σπίτι που πλαισιώνει τη θέα στην ύπαιθρο του Suffolk από τους Norm Architects και ένα ανακαινισμένο σπίτι της δεκαετίας του 1960 που πλαισιώνει την Καλιφόρνια παράκτια θέα από τους Fuse Architects.

Η φωτογράφιση είναι από BoysPlayNice.


Πιστώσεις έργου:

Κατασκευή: Ještěd κατασκευαστική εταιρεία
Αρχιτέκτονας τοπίου: παρτέρι
Εσωτερική κατασκευή: MY76

Schreibe einen Kommentar