Το Relic Shelter είναι χτισμένο γύρω από μια ιστορική ξύλινη κατασκευή

2
Το Relic Shelter είναι χτισμένο γύρω από μια ιστορική ξύλινη κατασκευή

Μια περίτεχνη ξύλινη κατασκευή που χρονολογείται από τη δυναστεία Qing έχει εγκλωβιστεί σε ένα χάλκινο κέλυφος για να δημιουργήσει το The Relic Shelter, ένα τεϊοποτείο στο Fuzhou της Κίνας, από τον Neri&Hu.

Το Relic Shelter σχεδιάστηκε από την Σαγκάη Στούντιο να επιστήσει την προσοχή στην απειλή που θέτουν οι σύγχρονες εξελίξεις στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αντιμετωπίζει το ιστορικό κτίριο στο κέντρο του ως «αστικό τεχνούργημα».

Η ξύλινη κατασκευή, που μεταφέρθηκε από την αρχική της τοποθεσία στο Jiangnan, πλαισιώνει τώρα ένα ατμοσφαιρικό σαλόνι τσαγιού, που περιβάλλεται από μια σειρά από ιδιωτικά και δημόσια σαλόνια, χώρους εκδηλώσεων και μπαρ φινιρισμένα σε τραχύ, γήινο σκυρόδεμα, γύψο και χαλκό.

Εξωτερική εικόνα των χάλκινων τοίχων του The Relic Shelter
Το Relic Shelter είναι ένα τεϊοποτείο στο Fuzhou που σχεδιάστηκε από τη Neri&Hu

«Συνοημένο ως αστικό τεχνούργημα και αντλούμενο από τις ιστορικές ρίζες της πόλης Fuzhou, το τεϊοποτείο εσωτερικεύει ένα κομμάτι ξεχωριστής κληρονομιάς σε μια εποχή που η ραγδαία νέα ανάπτυξη έχει διαβρώσει τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ταυτότητα», εξήγησε η πρακτική.

«Για αυτό το αρχαίο κτίριο που φιλοδοξεί να ξαναγεννηθεί ως ένα σύγχρονο τεϊοποτείο, η ομάδα υιοθέτησε αρχιτεκτονικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη νέα του λειτουργία», συνέχισε.

Ανυψωμένο σε ένα βάθρο από σκυρόδεμα, το The Relic Shelter καλύπτεται από μια οροφή με επένδυση από χαλκό, με την κλίση του να είναι γωνιακή ώστε να ταιριάζει με εκείνη του αρχικού ξύλινου κτιρίου στο εσωτερικό. Το κτίριο έχει προκριθεί στην κατηγορία κτιρίων φιλοξενίας των Dezeen Awards 2022.

Εσωτερική εικόνα του καταφυγίου The Relic Shelter με ξύλινη επένδυση
Η ξύλινη κατασκευή χρονολογείται από τη δυναστεία Qing

Οι επισκέπτες εισέρχονται στη τσιμεντένια βάση, όπου ένα κυκλικό λόμπι αφίξεων οδηγεί σε χώρους γραφείων και σε ένα κελάρι κρασιού και τσαγιού που ανοίγει σε έναν βυθισμένο κήπο στο πίσω μέρος του κτιρίου.

Στον πρώτο όροφο, κάτω από την ιστορική ξύλινη κατασκευή στα ανατολικά, υπάρχει χώρος προβολής και αίθουσα τσαγιού, ενώ μια αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκεται στην απέναντι πλευρά μιας ρηχής κυκλικής λίμνης νερού πάνω από το λόμπι της εισόδου με φεγγίτη στο κέντρο της.

Στον δεύτερο όροφο, ένα μπαλκόνι με καθίσματα περιβάλλει την ιστορική ξύλινη κατασκευή από κάτω, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να το δουν από ψηλά.

Οι φεγγίτες και ένα λεπτό, τζάμι κενό μεταξύ της βάσης και της οροφής φωτίζουν αυτό το επίπεδο, δημιουργώντας μια ποικιλία φωτεινών, ανοιχτών χώρων και μικρότερων, πιο οικείων ιδιωτικών αιθουσών τσαγιού γύρω από τις άκρες του κεντρικού χώρου.

Εσωτερική εικόνα ενός χώρου σε γήινη απόχρωση στο The Relic Shelter
Το γήινο σκυρόδεμα και ο σοβάς καλύπτουν τους τοίχους και τα δάπεδα

«Μια σειρά αντιθέσεων διαδραματίζονται μεταξύ των στοιχείων που είναι φωτεινά και σκοτεινά, ελαφριά και βαριά, χοντροκομμένα και εκλεπτυσμένα, καθώς οι επισκέπτες εισέρχονται στη μεγάλη αίθουσα όπου βρίσκεται η δομή της αρχαίας κατοικίας», είπε η πρακτική.

«Τα πηγάδια του ουρανού διεισδύουν στην οροφή, φέρνοντας φυσικό φως στα βάθη του περιβόλου και φωτίζοντας το ανεκτίμητο τεχνούργημα που εκτίθεται…μόνο με την ανάγνωση του ημιώροφου αρχίζει να αποκαλύπτεται η δομική διαμόρφωση του κτιρίου», συνέχισε.

Εικόνα μιας κυκλικής αυλής στο τεϊοποτείο
Μια κυκλική αυλή περιέχει μια ρηχή πισίνα

Οι αρχιτέκτονες Lyndon Neri και Rosanna Hu ίδρυσαν τη Neri&Hu το 2004 και συχνά υιοθετούν μια προσέγγιση που βασίζεται στο πλαίσιο. Τα πρόσφατα έργα περιλαμβάνουν ένα σπίτι στη Σιγκαπούρη που βασίστηκε στη διάταξη παραδοσιακών κατοικιών στην αυλή για το σχεδιασμό του.

Άλλα έργα που έχουν προκριθεί στην κατηγορία φιλοξενίας των βραβείων Dezeen 2022 περιλαμβάνουν ένα εστιατόριο σε ένα θέρετρο στην Ινδία από την Play Architecture που καλύπτεται από μια κυματιστή, θολωτή κεραμοσκεπή.

Η φωτογραφία είναι από Τσεν Χάο.

Schreibe einen Kommentar