Το Studio Weave προσθέτει κοινοτικό χώρο με ξύλινη επένδυση στη βιβλιοθήκη Lea Bridge

18
Το Studio Weave προσθέτει κοινοτικό χώρο με ξύλινη επένδυση στη βιβλιοθήκη Lea Bridge

Το γραφείο αρχιτεκτονικής Studio Weave έχει προσθέσει ένα κοινοτικό κέντρο με ξύλινη επένδυση στη βιβλιοθήκη Lea Bridge στο ανατολικό Λονδίνο, με κιονοστοιχία από κόκκινο σκυρόδεμα που παραπέμπει στο αρχικό κτήριο από κόκκινο τούβλο του καταλόγου II.

Χτισμένη το 1905 σε εδουαρδιανό στιλ, η βιβλιοθήκη Lea Bridge στο Waltham Forest βρίσκεται σε έναν μεγάλο χώρο πρασίνου που ονομάζεται Friendship Gardens, στον οποίο η νέα πτέρυγα της κοινότητας έχει θέα μέσα από μια πλήρως τζάμια πρόσοψη.

Εξωτερικό της βιβλιοθήκης Lea Bridge στο Λονδίνο
Το Studio Weave δημιούργησε ένα κοινοτικό κέντρο με κιονοστοιχίες στο ανατολικό Λονδίνο

Χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα τοίχο του κήπου ως ράχη, πρακτική του Λονδίνου Studio Weave εισήγαγε τη στενή, σαν περίπτερο προέκταση κατά μήκος της δυτικής άκρης του.

Σύμφωνα με το στούντιο, αυτή ήταν μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπός του στο αρχικό κτίριο της βιβλιοθήκης και να αγκαλιάσει τον κήπο ως μέρος μιας νέας «αστικής καρδιάς» για την περιοχή.

Βικτωριανή πρόσοψη της βιβλιοθήκης Lea Bridge στο Λονδίνο
Έχει προστεθεί στη Βιβλιοθήκη Lea Bridge που είναι καταχωρισμένη στο βαθμό II

«Οραματιστήκαμε την επέκταση ως έναν υβριδοποιημένο δημόσιο χώρο· ένα νέο δημαρχείο με ευρύτερες ευκαιρίες για τους πολίτες να συμμετέχουν πληρέστερα στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο διευθυντής του Studio Weave Je Ahn.

«Οι υβριδοποιημένοι δημόσιοι χώροι συνδυάζουν και μεγιστοποιούν τους συλλογικούς πόρους και αποτελούν απροσδόκητα μηχανοστάσια για κοινοτική σύνδεση», συνέχισε.

Κόκκινη τσιμεντένια κιονοστοιχία
Έχει κιονοστοιχία από κόκκινο-μπετόν

Αν και είναι προσβάσιμο μέσω μιας ανακαινισμένης εισόδου και καφετέριας στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη, η θέση του κοινοτικού κέντρου στην τοποθεσία του επιτρέπει επίσης να ενεργεί ανεξάρτητα με δύο εισόδους που δημιουργούνται στο ανατολικό και το νότιο άκρο του κήπου.

Έχει ένα μακρύ εσωτερικό με ξύλινη επένδυση, σχεδιασμένο να προσαρμόζεται για μια σειρά χρήσεων, που κυμαίνονται από ήσυχα αναγνωστήρια έως χώρους δραστηριοτήτων για ομάδες κοινότητας.

Εσωτερικό με ξύλινη επένδυση στο κοινοτικό κέντρο του Λονδίνου από το Studio Weave
Το εσωτερικό είναι επενδεδυμένο με ξύλο

Υποστηριζόμενο από τον υπάρχοντα τοίχο κήπου, το κτίριο διαθέτει δοκούς από πλαστικοποιημένο καπλαμά ξυλείας (LVL) που προβάλλουν πρόβολα προς τον κήπο, μαζί με μεγάλους φεγγίτες και έναν πλήρως τζάμι ανατολικό τοίχο που «προσκαλεί τους εξωτερικούς χώρους».

Ανταποκρινόμενο στα ριζικά συστήματα των ώριμων δέντρων του κήπου, το περίπτερο ανεβαίνει και διαθέτει μια ημικυκλική αποκοπή στο κέντρο του. Εδώ, μια κρυφή περιστρεφόμενη ξύλινη πόρτα επιτρέπει την υποδιαίρεση του χώρου.

Ανάμεσα στη γυάλινη πρόσοψη και τη λεπτή κιονοστοιχία από σκυρόδεμα, το Studio Weave έχει τοποθετήσει ένα ξύλινο κατάστρωμα και ένα μικρό πλακόστρωτο αίθριο που παρέχουν πρόσβαση γύρω από το κτίριο και προσφέρουν χώρο για να απολαύσετε τον κήπο.

Σωζόμενο ξύλο από δέντρα που έχουν κοπεί σε όλο το Λονδίνο περιστοιχίζει τα εσωτερικά δάπεδα, τους τοίχους και τις οροφές, παρέχοντας ποικιλία χρωμάτων και υφών. Αυτό περιλαμβάνει αυλακωτά ξυλεία στους τοίχους μεταξύ των χώρων των ενσωματωμένων καθισμάτων.

Εκδήλωση στο κοινοτικό κέντρο της Βιβλιοθήκης Lea Bridge
Οι φεγγίτες βρίσκονται ανάμεσα σε δοκούς από πλαστικοποιημένη ξυλεία καπλαμά

Ο τοπικός κατασκευαστής επίπλων Sebastian Cox χρησιμοποίησε επίσης απορρίμματα ξυλείας για να δημιουργήσει τα έπιπλα του κέντρου της βιβλιοθήκης Lea Bridge, συμπεριλαμβανομένων καρέκλες, τραπέζια και καναπέδες που αντανακλούν τα εσωτερικά φινιρίσματα.

«Από την ολοκλήρωση της επέκτασης της νέας βιβλιοθήκης, ως ντόπιοι έχουμε γίνει μάρτυρες από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο που είχε στην κοινότητα», είπε ο Ahn.

«Η επέκταση είναι πάντα γεμάτη από επιβάτες· παιδικά πάρτι τα Σαββατοκύριακα, μαθητές, ομάδες μητέρων και συμμετέχοντες σε εργαστήρια κάθε εβδομάδα».

Εσωτερικό κοινοτικού κέντρου σχεδιασμένο από το Studio Weave
Είναι προσβάσιμο μέσω της ανακαινισμένης εισόδου και του καφέ

Το Studio Weave, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 από τον Ahn, είναι ένα στούντιο του Λονδίνου που εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Τα προηγούμενα έργα του περιλαμβάνουν την προσθήκη ενός καταφυγίου καλλιτέχνη ξυλείας σε ένα σπίτι στο Ντέβον και ένα τοξωτό θερμοκήπιο για το Φεστιβάλ Σχεδιασμού του Λονδίνου 2020 που τράβηξε την προσοχή στην άνοδο της θερμοκρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η φωτογράφιση είναι από Τζιμ Στέφανσον.


Πιστώσεις έργου:

Αρχιτέκτονας: Studio Weave
Πελάτης: London Borough of Waltham Forest
Δομικός μηχανικός: Timberwright
Σύμβουλος M&E: NPS Λονδίνο
Επόπτης ποσότητας: NPS Λονδίνο
Σύμβουλος τοπίου: Studio Weave
Έπιπλα και ξυλουργική: Σεμπάστιαν Κοξ

Schreibe einen Kommentar