Το Velindre Cancer Center θα είναι «το πιο βιώσιμο νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου»

12
Το Velindre Cancer Center θα είναι «το πιο βιώσιμο νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου»

Το σουηδικό στούντιο White Arkitekter επιλέχθηκε για να σχεδιάσει το πλήρως ηλεκτρικό Κέντρο Καρκίνου Velindre στην Ουαλία, το οποίο θα κατασκευαστεί εν μέρει με υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θα ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Το Αντικαρκινικό Κέντρο Velindre, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Κάρντιφ, θα διαθέτει χώρους σαλονιού, εγκαταστάσεις ακτινοθεραπείας και χώρους αναμονής κατασκευασμένους από ξύλο.

Άλλα υλικά βιολογικής βάσης και χαμηλών εκπομπών άνθρακα που προτείνονται για το κτίριο περιλαμβάνουν επιχρίσματα από ασβέστη και πηλό, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τα εσωτερικά φινιρίσματα.

Κτήριο νοσοκομείου στο πράσινο πάρκο
Το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από ένα άγριο τοπίο

Όπου η ξυλεία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω κλινικών απαιτήσεων, το στούντιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σκυρόδεμα με κοκκοποιημένη σκωρία υψικαμίνου (GGBS) – ένα υποκατάστατο τσιμέντου που είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας σιδήρου.

„Τα σχέδια για το Velindre Cancer Center αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο“, είπε. Λευκοί Αρχιτέκτονες σκηνοθέτης Μάικλ Γούντφορντ.

«Ο συνδυασμός των αρχών της κυκλικής οικονομίας, των υλικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και του σεβασμού στο τοπικό τοπίο θα το καταστήσει το πιο βιώσιμο νοσοκομείο της χώρας, όπου το περιβάλλον είναι σχεδιασμένο να υποστηρίζει και να συμπληρώνει την ιατρική περίθαλψη των ασθενών».

Χώρος σαλονιού με χρονοδιακόπτη με πράσινα φυτά
Η ξυλεία θα χρησιμοποιηθεί για το εσωτερικό

Σχεδιασμένο ως ένα «κομψό, βιώσιμο νέο κέντρο καρκίνου», το κτίριο προορίζεται να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στην υπάρχουσα τοποθεσία.

Θα περιβάλλεται από ένα τοπίο που θα διατηρηθεί άγριο, με νέες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινοτικού κήπου κουζίνας και οπωρώνα που προστίθενται στην τοποθεσία.

Από εδώ, οι επισκέπτες θα περπατήσουν σε έναν ξύλινο χώρο εισόδου που θα διαθέτει καφέ και εστιατόριο, χώρο αναμονής μεταφοράς ασθενών και το «σαλόνι των νέων».

Εσωτερικό και χώρος αναμονής ντυμένοι με ξύλο στο νοσοκομείο
Οι εσωτερικοί χώροι σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι εύκολο να αναδιαμορφωθούν

Η πρόσοψη του κτιρίου σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους εσωτερικούς χώρους να αναδιαμορφώνονται εύκολα χωρίς να χρειάζονται δομικές αλλαγές. Αυτό σκοπεύει να διευκολύνει την προσαρμογή του νοσοκομείου στις μελλοντικές καινοτομίες στη θεραπεία και τον εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές του, το Velindre Cancer Center θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα επιτυγχάνει ένα ελάχιστο BREEAM βαθμολογία άριστα – η δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία του προτύπου βιωσιμότητας.

Το νοσοκομείο θα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από πηγές πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή του, ενώ η ισχύς θέρμανσης και ψύξης του θα προέρχεται από αντλίες θερμότητας εδάφους και αέρα.

Αυλή έξω από το κτίριο του νοσοκομείου
Το νοσοκομείο θα κατασκευαστεί εν μέρει από βιολογικά υλικά

Το Velindre Cancer Center θα διαθέτει επίσης βιώσιμα συστήματα αποστράγγισης, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστων σωλήνων υπόγειας, ενός δικτύου νεφρών και μιας λίμνης συγκράτησης.

Για να βοηθήσει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατασκευής, ο κύριος του έργου σχεδιάζει „να μειώσει τα απόβλητα του εργοταξίου μέσω της εκτός εργοταξίου κατασκευής εξαρτημάτων, να ελαχιστοποιήσει τη μεταφορά και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κατασκευή και συντήρηση του κτιρίου“.

«Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που υποβάλαμε λεπτομερή σχέδια για το Velindre Cancer Centre, το οποίο πρόκειται να γίνει το πιο βιώσιμο νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Richard Coe, διευθυντής έργου στον προγραμματιστή και επενδυτή. Kajimaπου ηγείται του έργου.

«Τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί με αρχές κυκλικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα και έχουν ελάχιστη επίδραση στη γύρω ύπαιθρο», πρόσθεσε.

Κτήριο νοσοκομείου από τούβλα στο πράσινο πάρκο
Θα βρίσκεται στην Ουαλία

Τα σχέδια για το Κέντρο Καρκίνου Velindre υποβλήθηκαν από την Κοινοπραξία Acorn, η οποία διορίστηκε μετά από μια διαδικασία δημόσιας προμήθειας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Velindre NHS Trust.

Αυτό διευθύνεται από τον Kajima και επίσης αποτελείται από Σακίρ, Abrdn, Άντριου Σκοτ, Υπηρεσίες Kier FacilitiesWhite Architects, Arup, MJ Medical, Turley, Studio Response, Camlins Landscape Architects, Όσμπορν Κλαρκ, Δουλειά και Confab Lab.

Άλλα πρόσφατα σχέδια ξυλείας της White Arkitekter περιλαμβάνουν το πρώτο ξύλινο κτίριο γραφείων του Γκέτεμποργκ και έναν ξύλινο ουρανοξύστη που ισχυρίζεται ότι είναι ο δεύτερος ψηλότερος ξύλινος πύργος στον κόσμο.

Schreibe einen Kommentar