Biscornet / [BP] Αρχιτεκτονικές – Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής

1
Biscornet / [BP] Αρχιτεκτονικές – Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής
Biscornet / [BP] Αρχιτεκτονικές
© Sergio Grazzia

Αποποίηση ευθυνών | Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών, αυτό σημαίνει ότι χωρίς κόστος για εσάς, ενδέχεται να λάβουμε μια μικρή προμήθεια για αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Biscornet / [bp] αρχιτεκτονικές
© Sergio Grazzia

Υπάρχει κάποιος αρχιτέκτονας που δεν έχει ονειρευτεί να σχεδιάσει ένα κτίριο για την τοποθεσία Biscornet, η οποία παρέμενε εγκαταλειμμένη για τόσο καιρό;

Λεπτομέρειες έργου:
Τοποθεσία: Παρίσι, Γαλλία
Τύπος: Κατοικία – Κατοικία
Αρχιτέκτονες: [BP] Αρχιτεκτονικές – www.agencebp.com
Πελάτης: Υπουργείο Πολιτισμού / SAGI – SNI
Μηχανική: BECT
Πρόγραμμα: 14 κοινωνικές κατοικίες + Gallery Jacques-Henri Lartigue (ισόγειο και R-1)
Έκταση: 1 609 τμ
Φωτογραφίες: Sergio Grazziz Luc Boegly, Laure Vasconi

Η τοποθεσία του είναι πραγματικά εντυπωσιακή: λίγο πιο πίσω από την Place de la Bastille, βρίσκεται εκεί όπου συναντώνται η rue de Lyon και ο δρόμος που εκτείνεται κατά μήκος της λεκάνης του καναλιού. Από τη μια πλευρά έχετε μια προοπτική προς το Gare de Lyon, από την άλλη μια θέα στο Bassin de l’Arsenal.

Biscornet / [bp] αρχιτεκτονικές
© Sergio Grazzia

Κοιτάζοντας το κτίριο που βρίσκεται τώρα εδώ, πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι η αρχιτεκτονική ανταπόκριση που παρέχει η BP ταιριάζει σαν ένα φτιαγμένο κατά μέτρο κοστούμι: είναι ένα σχέδιο ραμμένο στο χέρι που εκπέμπει μια πολύ παριζιάνικη μορφή κομψότητας.

Biscornet / [bp] αρχιτεκτονικές
© Sergio Grazzia

Χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το τραπεζοειδές σχήμα του οικοπέδου, το κτίριο εφάπτεται στο γειτονικό κτίριο και στη συνέχεια σταδιακά λεπταίνει προς τα εμπρός. έχει ένα χαριτωμένο, κάθετο περίγραμμα. Τα πλαϊνά μπλοκ είναι επενδυμένα με χρυσά πάνελ αλουμινίου των οποίων οι παραμορφώσεις δίνουν στις προσόψεις μια γωνιακή ανακούφιση που παίζει με το φως. Όταν όλα τα παραθυρόφυλλα είναι κλειστά, η συνέχεια και η ενότητα του υλικού είναι πλήρης. Όταν οι κάτοικοι τα ανοίγουν, εμφανίζονται τα ζωηρά χρώματα των κουφωμάτων, σαν μια πληθωρική επένδυση που εναλλάσσονται λάμψεις ροζ, μοβ και πορτοκαλί.

Biscornet / [bp] αρχιτεκτονικές
© Sergio Grazzia

Τα πτυχωμένα κάθετα μεταλλικά πάνελ στις προσόψεις συνεχίζουν προς τα πάνω για να σχηματίσουν την «κουκούλα» της οροφής, δίνοντας στο σχέδιο μια έντονη αίσθηση συνοχής. Η γκαλερί Lartigue Foundation βρίσκεται στο ισόγειο και αυτή η αλλαγή χρήσης διευκολύνει τη διακοπή και τη διαφοροποίηση: εδώ, το μέταλλο σταματά. Το κόψιμο γίνεται απότομα, και το στρίφωμα, επίσης πτυχωτό, γυρίζει προς τα μέσα για να ευθυγραμμίσει την εσωτερική επιφάνεια. Αυτή η αντίθεση υπογραμμίζεται από τη διαφάνεια και από μια δομή από σκυρόδεμα της οποίας το σχήμα ζιγκ-ζαγκ συνδέει διακριτικά το έδαφος με την πτυχωτή επιφάνεια από πάνω.

Biscornet / [bp] αρχιτεκτονικές
© Sergio Grazzia

Το κτίριο ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές στο φως. Ο μεταλλικός χαρακτήρας των υλικών σε συνδυασμό με τις επιφανειακές του παραλλαγές ενισχύουν την αλληλεπίδραση των αντιθέσεων και μεταμορφώνουν τις αντιλήψεις για το χρώμα του. Οι προσόψεις από αλουμίνιο μπορούν να μετατραπούν από μουσταρδί σε λαμπερό χρυσό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Biscornet / [bp] αρχιτεκτονικές
© Sergio Grazzia

Αν και υπάρχουν μόνο περίπου δεκαπέντε διαμερίσματα στο κτίριο, οι λότζες των οκτώ duplex διαμερισμάτων βρίσκονται πίσω από γυάλινες περσίδες που σχηματίζουν μια συνεχή, αφηρημένη κάθετη οθόνη. Αυτό το ανακλαστικό φίλτρο που διατρέχει όλο το ύψος του κτιρίου είναι σαν την πλώρη ενός πλοίου. Οι τυχαίες γωνίες των σχισμών αποτυπώνουν κατακερματισμένες αντανακλάσεις, φευγαλέες εικόνες του συνεχώς κινούμενου, διαρκώς μεταβαλλόμενου θεάματος της αναντικατάστατης και ιστορικής μας Place de la Bastille.

Schreibe einen Kommentar